fbpx
В ГУР повідомили додаткові обставини вбивства військовополонених в Оленівці

В ГУР повідомили додаткові обставини вбивства військовополонених в Оленівці

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини ГУР МО Донбас Донецька область Україна

В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили додаткові обставини навмисного вбивства українських військових в Оленівці на тимчасово окупованій території Донеччини.

Про це йдеться у повідомлені ГУР МО.

Зазначають, що так звані “слідчі дії” щодо українських військових, в тому числі зі складу полку “Азов”, проводили представники так званого “МДБ ДНР”. Також до них були залучені найманці ПВК “Вагнер” та ФСБ РФ.

Під час допитів застосовувати фізичні тортури.

Місце обстрілу в Оленівці, Донецька область, 29 липня 2022 Кадр з відео

Такі заходи, у першу чергу, були спрямовані не на отримання певної конфіденційної інформації, а на знущання, фізичне приниження, психологічну деморалізацію з метою зламу морально-психологічних якостей українських воїнів. У разі реалізації зазначеного плану представники фсб планували залучити українських полонених до зйомки у проросійських репортажах“, – йдеться у повідомлені.

Підкреслюють, що мета таких ефірів полягала в тому, щоб полонені визнали “скоєні ними злочинів, звірства проти місцевого населення, відреклися від своїх поглядів, а також засудили дій керівництва України”.

Такі допити проводилися регулярно, але, за інформацією ГУР МО, не мали успіху.

Українські полонені проявили виключну мужність та незламну силу волі“, – підкреслили в ГУР МО.

Наслідки обстрілів в Оленівці, Донецька область 29 липня 2022 Кадр з відео

Також у повідомленні зазначають, що російська сторона не мала наміру обміняти військовополонених. Тож вибух який стався в Оленівці 29 липня був способом приховати неналежні умови та форми допиту.

За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками ПВК “Вагнер”. Вони використали легкозаймисту речовину, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні“, – додали в ГУР МО.

Місце обстрілу в Оленівці, Донецька область, 29 липня 2022 Кадр з відео

Нагадаємо, раніше СБУ оприлюднила перемовини бойовиків так званої “ДНР”, де вони розповідають, що вибух стався всередині бараку в Оленівці.

2 серпня Верховний суд РФ ухвалив рішення, яким визнав полк “Азов” так званою “терористичною організацією” та заборонив його діяльність на території Росії.

В “Азові” відреагували на таку заяву та закликали США і країни партнери визнати Росію державою-терористом.

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини ГУР МО Донбас Донецька область Україна