fbpx
В Україні створять військову поліцію – Міноборони

В Україні створять військову поліцію – Міноборони

Військова поліція ВСП Законодавство ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Україна

В Україні планують створити військову поліцію, серед основних завдань якої буде припинення військових злочинів та підтримання дисципліни серед військових.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.

Наразі на базі комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності функціонує робоча група, завданнями якої, зокрема, є створення оптимальної моделі майбутньої військової юстиції, частиною якої стане військова поліція.

Зазначається, що у розробці законопроєкту про військову поліцію України бере активну участь Головне управління військової юстиції Міноборони

В оборонному відомстві додають, що військова поліція – має стати військовим формуванням з правоохоронними функціями та входитиме до системи Міністерства оборони України.

Орган утворять на основі Військової служби правопорядку ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (в зонах бойових дій).

Мета створення органу – підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців Збройних Сил України, Міноборони та Державної спеціальної служби транспорту (ДССТ).

Про підготовку відповідного документа повідомляли ще у 2017 році. Наразі законопроєкт проходить процедуру погодження.

Основними завданнями військової поліції будуть:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення військових злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу України та військових статутів;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • спеціальна превенція у ЗСУ, ДССТ;
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ, ДССТ;
  • захист прав військовослужбовців:
  • захист державного майна;
  • виконання покарань.

Також передбачається досягнення сумісності української військової поліції з відповідними структурами держав-членів Північноатлантичного альянсу (НАТО).

Зараз у Збройних Силах функціонує Військова служба правопорядку (ВСП). Це спеціальне правоохоронне формування, яке призначене для забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ.

Також формування покликане запобігати злочинам та іншим правопорушенням у Збройних Силах України та їх припинення.

Військова поліція ВСП Законодавство ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Україна