fbpx
Велика Британія, Японія та Італія об’єднають зусилля для розробки нового винищувача

Велика Британія, Японія та Італія об’єднають зусилля для розробки нового винищувача

BAE Systems Велика Британія Італія Літак Світ Японія

Сполучене Королівство об’єдналось з Італією та Японією в рамках міжнародної аерокосмічної програми GCAP щоб створити винищувач наступного покоління.

Про це повідомляє офіційна сторінка міністерства оборони Великої Британії.

Глобальна бойова авіаційна програма (GCAP) — це нова ініціатива між Великою Британією, Японією та Італією щодо створення бойового винищувача наступного покоління.

За планами перший літак створений за програмою GCAP підніметься в небо до 2035 року.

Винищувач має стати реактивним літаком нового покоління, котрий стане платформою для мережі безпілотних літальних апаратів. Літак отримає вдосконалені датчики, передове ракетне озброєння та інноваційну систему обробки даних.

Очікується, що перспективний бойовий літак також буде сумісний з винищувачами інших партнерів НАТО.

Він має замінити винищувач четвертого покоління Eurofighter Typhoon, коли він вийде з експлуатації.

Велика Британія, Італія та Японія також очікують, що проєкт створить нові робочі місця в іх країнах, зміцнить їхні промислові бази та стимулюватиме розвиток інновацій, результати котрих виходитимуть за межі суто військового використання.

Бойові літаки наступного покоління, які ми розробляємо, захистять нас і наших союзників по всьому світу, використовуючи силу нашої передової оборонної промисловості – створюючи робочі місця, рятуючи життя“, – заявив прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Очікується, що згодом більше країн зможуть взяти участь у програмі GCAP або співпрацювати у розширенні можливостей, збільшуючи експорт Великої Британії.

Раніше Мілітарний повідомляв про офіційне підтвердження урядом Великої Британії домовленості з Японією про розробку двигуна для винищувача нового покоління.

Роботи над проєктом за планами мала розпочатись у 2022 році. В розробці перспективного реактивного двигуна мають взяти участь компанії Rolls-Royce, BAE Systems, Mitsubishi Heavy Industries та Ishikawajima-Harima Heavy Industries.

На першому етапі проєкту Британія планує інвестувати 30 мільйонів фунтів у планування та цифрове проєктування, а потім ще 200 мільйонів фунтів на створення повномасштабного демонстратора силової установки.

BAE Systems Велика Британія Італія Літак Світ Японія