fbpx
Військові Азербайджану встановили блокпост на Лачинській дорозі

Військові Азербайджану встановили блокпост на Лачинській дорозі

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Військові Азербайджану встановили контрольно-пропускний пункт на початку дороги Лачин-Ханкенді.

Про це йдеться у повідомлені міністерства закордонних справ Азербайджану.

Зазначається, що уряд країни ухвалив відповідне рішення для забезпечення контролю на дорозі між Азербайджаном та Вірменією. Це пов’язано з “систематичним та широкомасштабним використанням вірменською стороною дороги Лачин-Ханкенді з незаконною метою”.

Прикладами такої діяльності вважають “ротацію особового складу вірменських збройних сил, а також перевезення боєприпасів та озброєння та незаконне вивезення природних ресурсів”.

Лачинський коридор Фото з відкритих джерел

Також як приклад наводять перевезення мін дорогою та їх закладання.

З серпня 2022 року на території Лачинського та Кельбаджарського районів було виявлено 2700 протипіхотних мін, які були виготовлені у Вірменії у 2021 році. Ці міни були привезені на територію Азербайджану Лачинською дорогою всупереч Тристоронній Заяві (Йдеться про договір між Вірменією, Азербайджаном та РФ від 10 листопада 2020 року – ред.)“, – йдеться у повідомлені.

Підкреслюють, що напередодні, 22 квітня на міні підірвалася вантажівка ЗС Азербайджану. В результаті троє військових отримали поранення.

З моменту завершення війни жертвами мін в Азербайджані стали 294 людини“, – додали в заяві.

Також уточнили, що напередодні, 22 квітня на камерах відеоспостереження Міноборони Азербайджану було зафіксовано в’їзд військової автоколони та вантажних автомобілів з двома житловими контейнерами військового призначення. Після цього почалися роботи з встановлення контейнерів для проживання військовослужбовців та облаштування інфраструктури.

Азербайджанська сторона ухвалила рішення про створення механізму прикордонного контролю на початку Лачинської дороги. Це має забезпечити законність та прозорість руху по цій дорозі й таким чином забезпечити безпеку.

Відповідно до зобов’язань Тристоронньої Заяви, в рамках даного додаткового заходу, який є гарантією безпеки з боку Азербайджанської Республіки для пересування громадян, транспортних засобів та вантажів Лачинською дорогою, будуть створені необхідні умови транспортного та упорядкованого проїзду мешканців Вірменії, які живуть у Карабаському районі Азербайджану, з цього пункту у Вірменію та Азербайджан в обох напрямках“, – зазначали заяві МЗС.

Також додали, що цей механізм контролю буде здійснюватися у взаємодії з російським миротворчим контингентом.

У Нагірному Карабасі відкидають звинувачення Азербайджану у тому, що вантажівка з військовими підірвалася саме на вірменській міні. Та вважають їхні дії незаконними та такими, що посилюють блокаду Арцаху.

Також заявляють про блокування мосту Хакарі, який з’єднує регіон з Вірменією та перебуває в зоні відповідальності  російського контингенту.

Міст через річку Хакарі, 23 квітня 2023 Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, в кінці березня збройні сили Азербайджану взяли під свій контроль Лачинську дорогу, яку мають контролювати російські миротворці.

Ця дорога – основна транспортна артерія, яка сполучає Нагірний Карабах і Вірменію.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ