fbpx
Японія до 2035 створить безпілотний винищувач

Японія до 2035 створить безпілотний винищувач

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Світ Японія

Японія розпочала розробку безпілотного, дистанційно керованого винищувача, здатного на складні маневри. Очікується, що проект реалізують до 2035 року, пише Nikei Asia.

Це крок у відповідь на ріст військової могутності Китаю. За даними Міністерства оборони, Китай має понад 1000 надзвукових винищувачів четвертого покоління, що приблизно втричі більше, ніж Японія. Також Китай розпочав розгортання винищувачів п’ятого покоління. Тому Японія прагне нівелювати кількісний розрив з КНР завдяки новітнім безпілотним технологіям.

Міністерство оборони Японії планує ввести до лав Повітряних сил безпілотні винищувачі в три етапи. На першому планується застосовувати дистанційне управління, на другому –  очікується можливість керування кількома безпілотниками з пілотованого винищувача. Фінально планується досягти повної автономії бойової машини.

Міністерство оборони Японії очікує, що зможе синхронізувати впровадження безпілотних винищувачів з надходженням до сил самооборони пілотованих винищувачів нового покоління.

Японським компаніям вже доручено дослідити необхідні технології. Subaru буде відповідати за розвиток можливостей дистанційного керування та управління польотом, Mitsubishi Heavy Industries та Mitsubishi Electric працюватимуть над системою обміну інформацією між кількома літаками. Японські компанії також можуть співпрацювати з американськими та британськими.

Міністерство інвестує у технології дистанційного керування та управління польотом та в технологію штучного інтелекту. Перший польот  прототипу очікується близько 2024 року, коли очікується завершення етапу досліджень. Початок розробки кінцевого продукту планується розпочати вже до 2025 року.

Винищувальні безпілотники будуть оснащені засобами виявлення та ракетним озброєнням.

Японія сподівається зміцнити свою оборону, мінімізуючи кількість кваліфікованого персоналу. Це дозволить одному пілоту керувати кількома безпілотниками та забезпечуючи обмін інформацією між собою. Безпілотники також зможуть збирати дані в небезпечних районах, не ризикуючи життям японських військових. Оскільки винищувачі не потребують кабіни, вони будуть меншими, простішими та дешевшими, ніж пілотований реактивний літак. Але вони потребують складного ШІ (штучного інтелекту), який може миттєво обробляти великі обсяги даних, щоб ефективно реагувати на ворожий удар.

 

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Світ Японія