fbpx
Японія пом’якшила правила експорту оборонної продукції

Японія пом’якшила правила експорту оборонної продукції

Авіація Азія Винищувач Світ Японія

Кабмін Японії схвалив план із продажу винищувачів нового покоління до третіх країн, пом’якшивши правила оборонного експорту.

Генсек кабміну Йосімаса Хаясі у вівторок зазначив, що “зміни необхідні з огляду на ситуацію у сфері безпеки”.

В Японії, відповідно до конституції з “пацифістськими принципами”, тривалий час існували обмеження на експорт озброєння, зокрема винищувачів.

Генсек кабміну наголосив, що “пацифістські принципи” Японії не змінилися.

Ми чітко продемонстрували, що ми й надалі дотримуватимемося нашої базової філософії як мирна нація“, – зазначив він, додавши, що всі рішення щодо експорту проходитимуть “суворий процес схвалення”.

Крім того, міністри погодили перегляд положень, що стосуються експорту японського військового спорядження і технологій у треті країни, а не тільки до країн-партнерів.

Наразі Японія спільно з Італією та Великою Британією розробляє винищувачі нового покоління, щоб замінити свій застарілий повітряний флот із винищувачів F-2 і Eurofighter Typhoon.

Йдеться про розробку перспективного багатоцільового бойового літака за програмою GCAP.

У грудні минулого року Британія, Італія та Японія підписали угоду стосовно подальшої розробки перспективного багатоцільового винищувача за програмою GCAP.

Ця угода ознаменувала початок розробки літака, який за планом повинен піднятися в небо до 2035 року.

Головним критерієм стане багатофункціональність нового бойового літака. Він отримає можливість використовувати різне озброєння в тому числі і перспективні японо-британські ракети середньої дальності JNAAM.

У розробці перспективного літака з боку Британії беруть участь компанії: BAE Systems у партнерстві з Rolls-Royce, Leonardo UK та MBDA UK. Італія представлена компанією Leonardo S.p.A, а з боку Японії у проєкті беруть участь компанії Mitsubishi Heavy Industries, IHI Corporation та Mitsubishi Electric.

Авіація Азія Винищувач Світ Японія