fbpx
ЄС і США ввели санкції проти військових М’янми

ЄС і США ввели санкції проти військових М’янми

Азія М'янма Санкції Світ

ЄС і США ввели санкції проти військових М’янми у зв’язку з державним переворотом минулого місяця і подальшим жорстким придушенням протестів.

Про це пише Радіо Свобода.

Європейський союз 22 березня вніс голову хунти М’янми Міна Ауна Хлаїна та дев’ять інших високопоставлених військових разом із головою виборчої комісії країни в чорний список із заморожуванням активів і забороною на видачу віз.

Більшість з цих осіб вже потрапили у список санкцій США.

У своєму останньому рішенні Сполучені Штати застосували санкції до начальника поліції М’янми і командувача армійськими спецопераціями, а також двох армійських підрозділів.

У М’янмі, країні Південно-Східної Азії, щоденно проходять протести після військового перевороту 1 лютого і арешту поваленої лідерки Аун Сан Су Чжі за звинуваченнями, які, за словами її прихильників, є сфабрикованими.

Протести у М'янмі

Протести проти хунти супроводжуються репресіями: після перевороту було заарештовано понад 2600 людей і щонайменше 250 загинули.

Лідери хунти заявляють, що вибори в листопаді минулого року, на яких партія Су Чжі здобула впевнену перемогу, були сфальсифіковані.

Переворот повністю змінив час, коли країна все ж поступово виходила з півстолітнього військового правління.

Станом на середину березня, від початку протестів у М’янмі, після військового перевороту, вбито 138 цивільних.

Поліція М’янми. Лютий 2021. Фото: ЗМІ М’янми

Такі дані називають в Організації Об’єднаних Націй, Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш «рішуче засудив це насильство, що триває проти мирних протестувальників, та постійне порушення основних прав людини у М’янмі».

Спецпредставниця ООН Крістін Шренер Бургенер раніше також засудила кровопролиття у М’янмі, де «військові кидають виклик міжнародним закликам, зокрема від Ради Безпеки, до стриманості, діалогу та повної поваги до прав людини та основних свобод».

Азія М'янма Санкції Світ