fbpx
ЄС планує виділити 20 млрд євро на військову допомогу Україні

ЄС планує виділити 20 млрд євро на військову допомогу Україні

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Україна

ЄС планує створити спеціальний фонд для фінансування української армії протягом наступних чотирьох років розміром до 20 мільярдів євро.

Про це повідомляє видання Politico, посиляючись на чисельні джерела серед дипломатів, знайомих з планом.

План не передбачатиме прямих закупівель зброї для України від Євросоюзу. Кошти з фонду надходитимуть країнам-союзникам, щоб покрити їхні витрати на закупівлю та передачу майна із власних запасів. Це можуть бути боєприпаси, ракетне озброєння, бронетехніка тощо. Фінансування також зможе покрити навчання українських військових.

Новий план, розроблений дипломатичною службою ЄС, має ефективно посилити стратегію із довгострокової підтримки України.

Потенційно розмір оборонного фонду має зрости майже в п’ять разів у порівнянні із виділеними минулого року 4 мільярдами євро.

Новий план також закріпить ідеологічну зміну для ЄС. Раніше, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, концепція субсидування ЄС поставок зброї в зону бойових дій була немислимою. Тепер же Євросоюз майже готовий до того, щоб закріпити фінансування поставок озброєння на довгі роки.

Жозеп Боррель як головний дипломат ЄС натякнув на цю ідею під час саміту лідерів ЄС минулого місяця.

«Ви повинні зробити Україну здатною захищатися. Тож Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом», – сказав Боррель.

Нову пропозицію щодо військового фінансування надіслали країнам ЄС для розгляду в понеділок. Уже в четвер міністри закордонних справ ЄС розглянуть її під час зустрічі в Брюсселі. За словами двох дипломатів, ухвалити її планують до осені.

Євросоюз уже неодноразово намагався затвердити поступове збільшення оборонного фонду України. Однак цьому заважають політичні суперечки та Угорщина, яка блокує ухвалення рішень.

«Наш рівень військової підтримки України зараз настільки високий, що гроші, виділені на Європейський фонд миру для України, скоро будуть вичерпані», — сказав один високопоставлений чиновник ЄС, який анонімно говорив з журналістами Politico.

Посадовець стверджував, що ЄС потребує зробити військову підтримку України «передбачуваною в довгостроковій перспективіТому, очевидно, йдеться про більш значну суму грошей».

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Україна