fbpx
З’явились відеопідтвердження присутності українських військових в Судані

З’явились відеопідтвердження присутності українських військових в Судані

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Війна з Росією Росія Світ Спецслужби Судан Україна

З’явились нові підтвердження участі українських спецслужб у війні в Судані проти російських найманців із ПВК “Вагнер”.

Про це повідомляє видання “Бабель” посилаючись на власні джерела.

Українські спецпризначенці дійсно проводили операції в Судані проти російської ПВК “Вагнер” та їхніх місцевих союзників з Сил швидкого реагування, які у квітні спробували влаштувати держпереворот.

Присутність українських силовиків на війні в Судані журналістам видання підтвердили джерела в розвідувальних колах. На підтвердження ними були наданні відео з кадрами боїв.

На кадрах можна бачити роботу снайперів, операторів FPV-дронів та вогневий контакт із супротивником. Інші деталі операції джерела поки не розголошують.

У ГУР, коментуючи цей матеріал, лише вказали на слова Кирила Буданова, що “Україна буде знищувати російських військових злочинців у будь-якій точці світу, хоч де б вони були”.

Минулого місяця видання CNN, опираючись на результати власного розслідування, першим повідомило, що українські силовики проводили операцію з ліквідації місцевих повстанців в Судані.

СNN посилалось на розмову з українським військовим джерелом, котре описало операцію як роботу «не суданських військових». На питання про те, чи стоїть Україна за атаками, джерело лише зазначило, що «відповідальність, ймовірно, покладена на українські спецслужби».

Тоді ж в руках журналістів опинився відривок відео тепловізійної камери яка зафіксувала частину нічної операції, а також кадри пульту керування безпілотником з українським інтерфейсом.

Війна в Судані

Перші бої між армією Судану та Силами швидкого реагування розпочались 15 квітня 2023 року. Росія та її проксі-війська ПВК «Вагнер» були безпосередньо причетні до державного перевороту у Судані, підтримавши Хемедті та його бійців у конфлікті.

Відомо, що операція українських сил включала наземну компоненту та серію атак дронів на воєнізовані угруповання Сил швидкої підтримки.

Наразі відомо про понад 3 000 загиблих і 6 000 поранених через цей конфлікт. За даними ООН, понад мільйон людей залишили країну.

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Війна з Росією Росія Світ Спецслужби Судан Україна