fbpx
З’явилися фотографії невідомого stealth-судна КНР

З’явилися фотографії невідомого stealth-судна КНР

Азія ВМС Китаю Китай (КНР) Корвети Суднобудування

На китайській верфі поблизу міста Далянь, що у провінції Ляонін, зафіксували нове, раніше невідоме stealth-судно.

Відповідні фотографії ширяться китайськими соціальними мережами з 22-го листопада.

Візуально новий корабель схожий на шведський корвет класу Visby. Китайське судно має схожу надбудову, сховану у спеціальній ніші корабельну артилерійську установку та в цілому повторює риси шведського судна.

Точні розміри судна оцінити складно, однак аналітики припускають, що довжина судна складає 97 метрів, ширина – 14 метрів, а водотоннажність може варіюватися від 2 000 до 3 000 тонн.

Найімовірніше, будівництво цього судна помітили ще у серпні 2023 року, тоді ж і зробили припущення про його розміри.

Такий швидкий темп виробництва може сигналізувати про прагнення КНР зробити це судно масовим, для ВМС НВАК це особливо важливо в контексті зростання напруги в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Судно можна класифікувати як корвет, у китайській класифікації – це легкий фрегат.

Тип встановленої на судно артилерійської установки невідомий, однак судячи з розмірів ніші можна припустити, що це спеціальна версія 76-мм установки H/PJ-26, яка є типовою для китайських корветів і легких фрегатів.

На надбудові можна помітити пускову установку протиповітряної оборони, що схожа у зменшеному варіанті HQ-10.

На новому судні є гелікоптерний ангар та злітно-посадковий майданчик, який може приймати стандартні для ВМС НВАК гелікоптери Z-9, а можливо навіть морський варіант Z-20.

Нещодавно “Мілітарний” повідомляв, що у Китайській Народній Республіці активно випробовують новий палубний літак дальнього радіолокаційного виявлення KJ-600.

На оприлюднених фотографіях видно KJ-600 під час випробувального польоту, на відміну від ранніх фотографій, літак пофарбований у кольори ВМС Народно-визвольної армії Китаю.

Азія ВМС Китаю Китай (КНР) Корвети Суднобудування