fbpx
З’явився сайт з деталями оборони Маріуполя

З’явився сайт з деталями оборони Маріуполя

Війна з Росією Війна на Донбасі Маріуполь Україна

У мережі опублікували перший літопис присвячений обороні Маріуполя під назвою «86 днів оборони Маріуполя»

Про це повідомляє «Мілітарний»

86 днів Маріуполя — це серія проєктів, створюваних для вшанування героїчної оборони Маріуполя.

Верифікована українськими військовими поденна хроніка розповідає про події перших місяців російського вторгнення 2022 року.

Тоді опір гарнізону міста зірвав плани швидкого захоплення росіянами всього півдня України.

Маріуполь відтягнув на себе значні сили ворога і дав Силам оборони України час закріпитися на інших ділянках фронту та захистити Миколаїв і Одесу.

А також завадив реалізувати план окупантів із захоплення Запоріжжя і здійснити вихід росіян на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення українського угруповання ООС.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. Українські військові та правоохоронці билися в повному оточенні, поки не отримали наказ командування зберегти свої життя.

Чимало з оборонців міста досі перебувають у російському полоні. Їх разючі історії мають бути розказані.

«Це історії мужності, стійкості, жертовності, вірності такої сили, яких Європа не чула останні вісімдесят років, з часів Другої світової війни», – наголошується на сайті проєкту.

Автором літопису є маріупольський журналіст відомий під ніком Sector Mariupol, особистість якого поки не розкривають з питань безпеки. Співавторами є колективи «Інфоспротиву» та Національний музей історії України.

Також свій внесок у написання літопису внесли понад сто військовослужбовців, правоохоронців, представників міської влади та комунальних служб, медиків, рятувальників, маріупольців різних професій.

Війна з Росією Війна на Донбасі Маріуполь Україна