fbpx
Загострення в Косово: У Сербії провели екстрене засідання Ради безпеки

Загострення в Косово: У Сербії провели екстрене засідання Ради безпеки

Балкани Європа Косово Світ Сербія

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що сьогоднішня ніч може стати найважчою за весь час, який він пробув при владі.

Після засідання Ради національної безпеки він закликав сербів на півночі Косово і Метохії до “спокою і миролюбності”, а також закликав не піддаватися на провокації.

«Сьогодні для мене, безумовно, найважчий день з тих пір, як я став президентом Республіки або прем’єр-міністром Сербії, можливо, мене чекає найважча ніч», – сказав Вучич.

За його словами, миротворчі сили НАТО KFOR, які базуються в Косово, пообіцяли не застосовувати насильницькі дії щодо протестувальників.

У той же час він звинуватив Косово в спробі «покласти край сербській проблемі» в Косово і Метохії.

Засідання сербської Ради національної безпеки. 11.12.2022. Сербія. Фото: Міноборони Сербії

Вучич сказав, що «добра частина міжнародного співтовариства робить вигляд, що не бачить того, що відбувається».

Напередодні, 10 грудня, влада Косова заарештувала етнічного серба Деяна Пантича за підозрою в тероризмі і спробувала доставити його до Пріштіни.

На тлі цієї події сотні етнічних сербів звели барикади на дорозі на півночі часткової держави. Пізніше повідомлялося, що в районі міста Косовська-Митровиця було чути вибухи.

Того ж дня до району зведених сербами барикад прибули Сили спеціальної місії Європейського союзу в Косові (EULEX) та міжнародні сили під керівництвом НАТО (KFOR).

Барикади на півночі країни, 10 грудня 2022 року. Фото: Радіо Свобода

У четвер, 8 грудня, від 200 до 300 спецназівців поліції частково визнаного Косова увійшли до населених сербів районів на півночі Косова та Метохії.

На кінець листопада Сербія та Косово уклали угоду з питання автомобільних номерів, що дозволяє сторонам уникнути подальшої ескалації. Йдеться про обов’язкову перереєстрацію автомобілів із сербськими номерами у Косові. Власників авто із такими номерами, згідно з забороною, мають штрафувати на €150. Після 21 квітня 2023 року влада Косова планувала конфіскувати автомобілі з такими реєстраційними знаками.

Влада Косова та Сербії довго не могла домовитися з цього питання, і президент Сербії Олександр Вучич заявляв, що ситуація на півночі Косова знаходиться «на межі ​​зіткнення». Тоді ж влада Косова відправляла поліцейський спецназ на північ регіону.

Балкани Європа Косово Світ Сербія