fbpx
ЗРК Hawk готуються заступити на бойове чергування – ПС ЗСУ

ЗРК Hawk готуються заступити на бойове чергування – ПС ЗСУ

Війна з Росією Військова допомога ППО та ПРО ПС ЗСУ Світ Україна

Комплекси протиповітряної оборони Hawk готуються заступити на бойове чергування в Україні.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. Нове посилення української системи ППО очікується ближчими днями.

За словами Юрія Ігната, наразі переважну більшість російських ракет українці збивають ще радянськими ЗРК.

Проте вже невдовзі до західних комплексів протиповітряної оборони NASAMS та IRIS-T приєднається й зенітний ракетний комплекс Hawk.

“Бачимо, що уже працюють і NASAMS, і IRIS-T. Очікуємо, що запрацює і Hawk, яка готується до того, щоби стати у бойові порядки Повітряних сил. Так будемо посилювати нинішні системи ППО. На сьогодні система ППО складається зі старих радянських елементів. Це основа, яка збиває усі ті показники, які ви бачите”, – зазначив Ігнат.

Шість комплексів протиповітряної оборони Hawk обіцяла передати Іспанія.

А допомога від США передбачає виділення фінансів на модернізацію зенітних ракет комплексу Hawk для їхньої подальшої передачі Україні.

MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Прийнятий на озброєння у 1960 році і з того часу пройшов декілька програм модернізації.

Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, пізніше його доопрацьовували для перехоплення ракет. Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Основною вогневою одиницею комплексу стала зенітна батарея, яка зазвичай складається із двох вогневих взводів, які мають по три пускові установки кожен. На кожній мобільній пусковій установці розміщується по 3 зенітні ракети MIM-23. Пускові установки можуть бути як самохідними, так і причіпними.

ЗРК “HAWK” MIM-23. 2011 рік. Німеччина. Фото: murphman61

Також до складу батареї входять різні РЛС, мобільний центральний пункт управління, приймач системи визначення “свій-чужий” та ще кілька допоміжних машин. Це обладнання залежить від модифікації ЗРК.

У 1994 році в армії США ЗРК замінили на MIM-104 Patriot. Остаточно експлуатацію комплексу в США припинили у 2002 році, коли американський корпус морської піхоти зняв його із озброєння. Загалом у світі було вироблено близько 40 000 ракет для цього типу ЗРК. Вони виготовлялися не лише у США, але і в інших країнах за ліцензією.

Війна з Росією Військова допомога ППО та ПРО ПС ЗСУ Світ Україна