fbpx
ЗСУ показали роботу українських ЗРК С-125

ЗСУ показали роботу українських ЗРК С-125

ППО та ПРО ПС України С-125 Україна

До Дня зенітних ракетних військ Повітряних сил в ЗСУ показали службу зенітних систем, котрі захищають українське небо.

Відео оприлюднив командувач об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у соцмережах.

На опублікованих кадрах показана робота батарей самохідних зенітних ракетних систем С-300В1, Бук-М1, а також раритетних рухомих комплексів С-125.

Із розвалом СРСР комплекси С-125 вивели зі складу Повітряних сил та поставили на зберігання через їхню моральну застарілість. Проте з початком бойових дій проти РФ у 2014 році їх вирішили повернути у стрій.

 

Показаний на відео комплекс С-125М1 був модернізований українською компанією “Аеротехніка” до рівня С-125-2Д.

Його можна ідентифікувати завдяки продемонстрованим кадрам пункту управління ЗРК.

Пункт управління ЗРК С-125М1 виробництва "Аеротехніки". Фото: ПС ЗС України

Через низьку мобільність та одноканальний режим ураження повітряних цілей С-125 застосовується Повітряними силами в якості системи об’єктової протиповітряної оборони для захисту українських міст.

Також відомо принаймні про один випадок використання (без підтвердженого застосування) ракетної системи в якості берегового протикорабельного комплексу для протидії потенційним десантним операціям російських окупантів під час російського вторгнення 2022 року.

Режим радіокомандного управління дозволяє навіть без внесення змін у конструкцію уражати зенітною ракетою наземні та надводні цілі. Ракета ЗРК С-125 оснащена бойовою частиною масою 60 кілограм, чого достатньо для нанесення серйозних ушкоджень кораблям.

С-125-2Д

С-125-2Д – це українська модернізація радянського рухомого зенітного ракетного комплексу. ЗРК створений у 60-х роках для прикриття стратегічних об’єктів, промислових комплексів та великих міст.

ЗРК пройшов глибоку модернізацію із заміною елементної бази на цифрові аналоги з можливістю взаємодії як із старими радянськими радарами, так і сучасними цифровими. За рахунок цифрових систем підвищили рівень автоматизації роботи комплексу, що значно вплинуло на вірогідність перехоплення цілей.

У комплекс інтегрували оптичну станцію спостереження з телевізійним та тепловізійним каналами, чого раніше не було. Він здатен автоматично захоплювати та супроводжувати повітряні цілі.

У порівнянні з базовим варіантом модернізований ЗРК С-125-2Д має підвищену завадозахищеність від різного виду активних і пасивних радіоперешкод, а також відлунь від поверхонь за рахунок застосування нових апаратних технологій, методів захисту від перешкод і способів обробки сигналів.

За рахунок нового методу наведення ракет вдалось збільшити зону ураження і підвищити ймовірность ураження цілей в простій завадовій обстановці і при інтенсивному впливі ворожих систем РЕБ.

Так, за інформацією, наведеною на сайті компанії “Укроборонекспорт”, дальність ураження повітряних цілей зросла з базових 25 км до 35 км, а максимальна висота ураження з 18 до 21 км.

Мінімальна вірогідність ураження винищувача такою першою ракетою зросла з 45% до 75%, гелікоптера – з 16% до 65%, низьколітаючих крилатих ракет – з 4% до 35%. Технічні характеристики цього ЗРК не дозволяють збивати балістичні цілі.

ППО та ПРО ПС України С-125 Україна