fbpx
ЗСУ застосовують рідкісні турецькі гранатомети RDS40

ЗСУ застосовують рідкісні турецькі гранатомети RDS40

Війна з Росією Гранатомет Європа Піхотне озброєння Світ Туреччина Україна

На озброєнні українських військових помітили 40-мм багатозарядні гранатомети RDS40-MGL турецького виробництва.

Фото з цією зброєю оприлюднили в соціальних мережах.

Раніше жодна зі сторін не повідомляла про передачу Туреччиною цього озброєння. Також невідомо, чи була ця зброя придбана або передана в рамках військової допомоги.

На опублікованому фото зображений боєць Сил оборони, що тримає у руках один із переданих гранатометів цієї моделі.

RDS40-MGL

RDS40-MGL – це шестизарядний напівавтоматичний ручний 40-мм гранатомет виробництва оборонного підрозділу Repkon Defence турецької компанії Repkon.

Гранатомет RDS40-MGL – це нещодавно розроблений продукт, випробування котрого мали завершитись у 2022 році прийняттям на озброєння ЗС Туреччини. Про їхнє серійне постачання на озброєння турецької армії не повідомлялось.

Згідно із заявами виробника, гранатомет легший на 1,5 кг за аналоги у своєму класі, а також має підвищений ресурс стрільби завдяки використанню технології Flow Forming для точного лиття та витягування металу у форми.

Особливість цього гранатомету – можливість застосування боєприпасів калібру 40×46 мм пониженої балістики, що є стандартними для ручного піхотного озброєння, а також гранат середньої балістики калібру 40×53 мм, що застосовуються у станкових гранатометах.

RDS40-MGL оснащений кількома рейками Пікатінні для встановлення оптичних прицілів для більш точного наведення на ціль, хоча по замовчуванню він комплектується механічним прицілом.

Гранатомет масою 5,4 кг здатен прицільно вести вогонь на відстань до 400 метрів боєприпасами калібру 40×46 мм, та до 800 метрів боєприпасами калібру 40×53 мм.

Обидва калібри стандартні для країн НАТО та поширені в українській армії з 2022 року. Серед різновидів гранат є уламкові та уламково-кумулятивні боєприпаси. Останні здатні пробивати до 70 мм броні – залежно від моделі.

Гранати ПГОФ-40 40х53 мм українських військових. Липень 2023. Україна. Фото: "Європейська Солідарність"

Окрім боєприпасів західного виробництва, гранатомет також може застосовувати і українські боєприпаси ПГОФ-40 калібру 40х53 мм. Вони постачаються українській армії та їхня партія була нещодавно передана одній із бригад ЗСУ.

Війна з Росією Гранатомет Європа Піхотне озброєння Світ Туреччина Україна