fbpx
ЗСУ застосували установку «Метеорит» проти окупантів на Луганщині

ЗСУ застосували установку «Метеорит» проти окупантів на Луганщині

Війна з Росією Війна на Донбасі Донбас Луганщина Сили підтримки ЗСУ Україна

Українські військові застосували установку розмінування УР-77 «Метеорит» проти росіян у Луганській області.

Відео застосування самохідної установки оприлюднило Командування Сил підтримки Збройних Сил України.

Військові заявили, що вогневе ураження було здійснено по скупченню живої сили російських окупантів.

Бойове завдання виконали воїни 48-ої Кам’янець-Подільської інженерної бригади.

Для знищення загарбників була задіяна самохідна реактивна установка розмінування УР-77 «Метеорит».

На позиції окупантів вибухнула майже тонна вибухівки.

По оприлюдненим кадрам, аналітик OSINTtechnical у соцмережі X визначив, що ураження російської піхоти було здійснено біля населеного пункту Діброва на Луганщині.

УР-77 «Метеорит»

Варто зазначити, що самохідна легкоброньована гусенична плаваюча установка УР-77 «Метеорит» призначена в першу чергу для розмінування, однак її можна застосовувати і проти укріплень та навіть для ударів по будівлях. Таку практику використовують здебільшого російські окупанти. Росіяни втратили вже не одну таку установку в Україні.

Установка «Метеорит» створена на базі самохідної гаубиці 2С1 «Гвоздика» і серійно вироблялась з 1978 року. Машина призначена для створення проходів у мінних полях шириною до 6 метрів.

На шасі розміщуються дві пускові направляючі для ракет типу ДМ-140 та відсіки з детонуючим кабелем УЗП-77 або УЗП-67. Заряд являє собою канат товщиною 7 сантиметрів та довжиною 93 метри, наповнений пластичною вибуховою речовиною всередині. Маса вибухової речовини в одному заряді для УР-77 становить від 665 до 725 кілограмів в залежності від типу.

УР-77 на навчаннях. Серпень 2020. Фото: МО України

Боєкомплект установки складається з двох подовжених зарядів з твердопаливними буксирними ракетами. Одного заряду достатньо для створення проходу, тобто одним боєкомплектом можна створити два проходи довжиною до 90 метрів.

Застосування УР-77 «Метеорит». Вересень 2021. Фото: ЗСУ

При довжині 7,9 метра, ширині 2,9 метра і висоті 2,5 метра установка масою 15,5 тонни здатна розвивати швидкість до 60 кілометрів на годину. Запас її ходу складає до 500 кілометрів по шосе і до 250 кілометрів по пересічній місцевості.

Війна з Росією Війна на Донбасі Донбас Луганщина Сили підтримки ЗСУ Україна