fbpx
Хорватія призупиняє закупівлю нових винищувачів

Хорватія призупиняє закупівлю нових винищувачів

COVID19 Авіація Балкани Винищувач Закупівлі ПС Хорватії Світ Хорватія

Уряд Хорватії прийняв рішення призупинити процес закупки нових винищувачів. Відповідне рішення було прийняте 2 квітня.

Про це повідомляє ресурс Jane’s 360.

Очільник хорватського уряду Андрей Пленкович назвав відповідне рішення логічним і вірним, зважаючи на нинішні обставини. Мова про поширення вірусу Covid-19.

За словами прем’єр-міністра Хорватії всім учасникам тендеру повідомлять про відповідне рішення.

До цього в січні 2020 року уряд Хорватії звернувся до семи країн із проханням прислати свої заявки на участь в тендері на постачання винищувачів.

Очікувалося, що остаточне рішення мало б бути прийняте в серпні цього року. Загреб готовий розглядати можливість закупівлі як абсолютно нових так і вживаних машин.

В першому випадку мова йде про нові американські F-16 та шведські JAS 39 Gripen. А в другому – про французькі Rafale, італійські Eurofighter і F-16, які знаходяться на озброєнні Греції, Норвегії і Ізраїлю.

Хорватія планує закупити 12 винищувачів четвертого покоління на заміну радянським МіГ-21.

МіГ-21 Хорватії. Фото: flickr.com

В січні 2019 року Загреб скасував рішення закупити вживані F-16 в Ізраїлю за 500 млн. доларів. Відповідне рішення було прийнято на фоні опозиції із боку США.

До цього в березні 2018 року Хорватія та Ізраїль досягнули домовленості щодо продажу вживаних F-16. Проте відповідна угода вимагала згоди США як країни виробника відповідної продукції. В грудні 2018 року стало відомо про те, що Вашингтон відмовився дати відповідну згоду на продаж вживаних ізраїльських винищувачів Хорватії.

Вашингтон в тому числі пішов на такий крок оскільки на думку США Ізраїль відмовився чесно конкурувати, додавши до F-16 власний пакет сучасної електроніки. Саме це зробило ізраїльську пропозицію більш привабливою для Загреба.

COVID19 Авіація Балкани Винищувач Закупівлі ПС Хорватії Світ Хорватія