fbpx
9 мм пістолет Форт 14ТП

9 мм пістолет Форт 14ТП

 Редакція Редакція
КНВО «Форт» Піхотне озброєння Форт-14

На початку 21 століття на НВО «Форт» був розроблений пістолет Форт 14. Спочатку пістолет Форт 14 розроблявся під патрон 9х19 Parabellum, та мав схему автоматики з рухомим стволом на зразок FN Browning High Power, проте в подальшому було прийнято рішення про переведення цього пістолета на боєприпас 9х18ПМ, для якого схема з жорстким закриванням ствола не потрібна. Тому пістолет Форт 14 отримав нерухомий ствол, який кріпиться до рамки віссю затворноi затримки і знімається при розбиранні зброї.

З 2003 року пістолети Форт 14 почали надходити на озброєння правоохоронних органів України. На базі пістолета Форт 14 був розроблен “тактичний комплекс” Форт 14ТР, що складається з модифікованого пістолета Форт 14 з подовженим cтволoм і рамкою з інтегральними направляючими під ним.

У передній частині ствола пістолета Форт 14ТР, що виступає вперед за кожух-затвор, виконана різьба для встановлення фірмового глушника, на направляючi на рамці може ставитися ліхтар або лазерний цілевказівник.

Пістолет Форт 14 побудований на основі автоматики з вільним затвором. Через те, що спочатку в ньому планувалося використовувати схему автоматики з коротким ходом ствола і його жорстким закриванням в момент пострілу, пістолет зберіг типові для такої схеми розташування пружини повернення затвору в переднє положення під стволом і ствол, що легко відокремлюється.

В порівнянні з пістолетом Форт 12 новий пістолет отримав довший ствoл, магазин більшої ємності, що позитивно позначилося на ефективності бойової зброї. Також як і Форт 12, Форт 14 виконаний повністю зі сталі. Запобіжні пристрої включають автоматичне блокування ударника при ненатиснутому спусковoму гачку, а також розташований на затворi ручний запобіжник, що дозволяє заблокувати ударно-спусковий механізм як із зведенним, так і з спущеним курком.

Як і у пістолета Форт 12, пристрою для безпечного спуску курка з бойового взводу в конструкції не передбачено. Магазини дворядний, замок магазину розташований в основі спусковий скоби. Штатні прицільни пристосування нерегульовані, встановленi в поперечному пазу типу “Ластовиний хвіст”.

Технічні характеристики:

Калібр: 9×17 мм
Кількість набоїв в магазині: 15
Довжина стволу: 123 мм
Довжина пістолета: 210  мм
Висота пістолета: 140 мм
Ширина пістолета: 32 мм
Вага пістолета з магазином без набоїв: 0,92 кг
Вага пістолета із спорядженим магазином: 1,08 кг
Початкова швидкість польоту кулі: 335 м/с
Кількість нарізів: 6
Скорострільність: 40 пoстр/хв

КНВО «Форт» Піхотне озброєння Форт-14