fbpx
Навчання ПС США “Операція Чімічанга”

Навчання ПС США “Операція Чімічанга”

 Редакція Редакція
Авіація Бомбардувальник БпА (Безпілотні апарати) Винищувач Навчання ПС США

Згідно з планами оперативної та бойової підготовки американських ПС 4 квітня 2012 в повітряному просторі над єдиним тихоокеанським аляскінським полігонним комплексом JPARC (Joint Pacific Alaska Range Complex) відбулася заключна фаза комплексних командно-штабних і льотно-тактичних навчань під найменуванням “Операція Чімічанга” (Operation Chimichanga), організованих об’єднаним стратегічним командуванням ЗС США із залученням командування ПС в зоні Тихого океану і 11-ї повітряної армії.

У заходах брали участь фахівці 611-го центру управління бойовими діями авіації, екіпажі стратегічних бомбардувальників В-1В “Лансер” (28 тбакр, АвБ Елсворт, штат Південна Дакота), тактичних винищувачів F-22A “Раптор” (477 тіагр резерву ПС, 525 тіае 3 акр регулярних ПС, АвБ Елмендорф, Аляска) і F-16 “Файтінг Фалкон” (18 тіае “Агресори”, АвБ Ейлсон, 35 тіакр, АвБ Місава, Японія), літаків дальнього радіолокаційного виявлення та управління  Е-3 “Сентрі” ( АвБ Елмендорф, Аляска) і транспортно-заправних літаків КС-135R “Стратотанкер” (Ейлсон, Аляска).

F-22 Raptor

Основною метою навчань було відпрацювання способів дій змішаної авіаційної групи, сформованої з літаків F-22A і B-1B.

В ході заходів відпрацьовувалися такі завдання: нанесення масованого удару по активним силам і засобам системи ППО супротивника, (виведення з ладу) найважливішим об’єктам інфраструктури, пусковим установкам стратегічних/оперативно-тактичних ракет, аеродромах базування авіації, літакам і кораблям на стоянках і т. д . За розрахунками американських військових фахівців, подібний удар повинен бути настільки потужним і несподіваним, що противник не зможе надати якесь істотну протидію.

Зазначимо, що сценарій ЛТН “Операція Чімічанга” багато в чому має подібність з операцією “Каньйон Ельдорадо” в Лівії (1986). Тоді близько 100 американських літаків здійснили переліт і завдали удару по військових об’єктах і резиденції М. Каддафі.

В даний час на озброєнні ЗС США перебуває  більш досконала, ніж 26 років тому, озброєння та військова техніка (ОВТ), в тому числі бойові літаки, виготовлені із застосуванням технології “СТЕЛС”, більш ефективна високоточна зброя.

Згідно зі сценарієм нанесення удару, випробуваному в ході цих навчань, вони умовно поділені на три фази (ешелону):

У першому ешелоні тактичні винищувачі F-22A “Раптор” здійснюють раптову атаку. Залежно від обстановки вони вийдуть до цілей на гранично малих (менше 200 м) або на великих (більше 12000 м) висотах. Цілі будуть заздалегідь виявлені за допомогою супутникової розвідки, а також виявлятися бортовими засобами F-22A.

Головними цілями літаків, споряджених КАБ JDAM GBU-32 калібру 450 кг, будуть найбільш захищені об’єкти: командні пункти, електростанції, злітно-посадкові смуги авіабаз, а озброєних SDB калібру 130 кг – РЛС і пускові установки зенітних ракетних комплексів. Завдяки малопомітності F-22A і великої дальності польоту SDB (близько 110 км), на думку американських військових, можна без особливого ризику знищувати ЗРК типу С-300.

Другий ешелон, який складається з тактичних винищувачів F-22A і F-16C (в ​​майбутньому – F-35 “Лайтнінг-2”), повинен знищити винищувачі супротивника, які зможуть злетіти з пошкоджених аеродромів. Одночасно винищувачі F-16 будуть знищувати вцілілі активні засоби ППО.

F-16 ПС США. Фото з вільних джерел

Для захисту від зенітних ракет і винищувачів ППО планується використовувати пастки MALD, що імітують радіолокаційну сигнатуру винищувача, а також ALE-50. Так планується завоювати панування в повітрі і “відкрити” повітряний простір для наступного ешелону.

У третьому ешелоні стратегічні бомбардувальники В-1В, споряджені 24 КАБ GBU-31 або 12 КРПБ AGM-158 JASSM або JASSM-ER, повинні завдати шкоди національному угрупованню та економіці супротивника. Успішне завершення цього етапу дозволить досягти військової переваги у війні з великими державами, що мають потужну армію і велику територію.

За оцінками американських військових аналітиків, найбільш складним у реалізації є здійснення заходів, що проводяться в ході удару першого ешелону. Тому була розпочата програма модернізації тактичних винищувачів F-22A. Основною метою модернізації F-22A вважається впровадження новітніх розробок, що використовуються на F-35, вони створені з відкритою архітектурою і не сполучаються з інтегрованим БРЕО F-22A.

В рамках пакету модернізації Increment 3.1 додалася можливість використання режиму картографування РЛС з синтезуванням апертури, а також збільшення АСП наземних цілей до восьми бомб малого діаметра (SDB).

Перші модернізовані за програмою Increment 3.1 літаки отримала 525-а тактична винищувальна ескадрилья третього авіакрила об’єднаної авіабази Елмендорф. В результаті модернізації F-22A отримав розширені можливості нанесення ударів по наземних цілях.

Зокрема, в номенклатуру озброєнь винищувача увійшли вісім авіабомб SDB калібру 113 кг. Завдяки поліпшенню по програмі Increment 3.1 літак також отримав можливість картографувати місцевість, виявляти наземні цілі противника і вибирати дві з них для наведення бомб. За допомогою авіабомб F-22A тепер може вражати і рухомі цілі. Для порівняння, до модернізації екіпаж міг наносити удари по нерухомим наземним цілям, дані про яких заносилися в бортовий комп’ютер ще до зльоту, також встановлено обладнання для ведення радіоелектронної боротьби і система радіоелектронної розвідки.
Раніше повідомлялося, що з 2012 року машини почнуть проходити через програму модернізації Increment 3.2, яка розділена на три етапи А, В і С. Після виконання цієї фази система управління і наведення F-22A зможе виробляти незалежне наведення кожної з восьми бомб SDB.

У 2014 році планується оновити програмне забезпечення (Increment 3.2 А), що посилить електронний захист від перешкод і розширить можливості системи обміну шини даних “Лінк-16”.

У 2017 році пакет модернізації Increment 3.2В забезпечить застосування КР AIM-9X і AIM-120D. На все це планується витратити 8 млрд. доларів, і не виключено, що вартість зросте у зв’язку із збільшенням кількості модернізованих літаків (в даний час не планується удосконалювати 34 машини, що використовуються  для навчання).

Ці етапи модернізації, аж до Increment 3.2В, були передбачені давно і цілком реалізовані в рамках існуючого БРЕО. Однак американські військові, зацікавлені в багатьох технологіях F-35, хочуть ініціювати ще один етап – Increment 3.2С. Його розробку планується почати в 2014 році, а установку на літаки – в 2020-му.

Increment 3.2С передбачає створення альтернативної комп’ютерної мережі, яка буде з’єднана з сучасним БРЕО F-22A. Таким чином, оновлене БРЕО продовжить виконання своїх завдань з бойового застосування літака, а альтернативну мережу, що базується на технологіях F-35, можна буде легко модернізувати. В результаті буде знята проблема з інтеграцією програмного забезпечення  БРЕО з відкритою архітектурою.

За оцінками об’єднаного стратегічного командування, в цілому поставлені завдання в ході заходів “Операція Чі-мічанга” були виконані. В даний час більшість держав не зможуть протистояти удару, в якому беруть участь 50 тактичних винищувачів F-22A, 30 F-16 і близько 60 стратегічних бомбардувальників В-1В. Специфіка планування подібних ударів мінімізує ризик витоку інформації: підліт до заданого району бойових дій може здійснюватися з різних напрямків, а екіпажі отримують бойове завдання на злітно-посадковій смузі або в повітрі. В подальшому не виключається задіяння у ході подібних заходів ударних дистанційно керованих літальних апаратів MQ-1A “Предатор”, MQ-9A “Ріпер” і Х-47В.

Ударний безпілотник MQ-9 Reaper

У ході підбиття підсумків заходів була особливо підкреслена зростаюча роль командування ПС в зоні Тихого океану, а також прийнято рішення про модернізацію аляскинського полігонного комплексу JPARC.

Авіація Бомбардувальник БпА (Безпілотні апарати) Винищувач Навчання ПС США