fbpx
Рейдовий буксир «Яни Капу»

Рейдовий буксир «Яни Капу»

 Редакція Редакція
«Яни Капу» (A947) ВМС України Енциклопедія Флот

Рейдовий буксир «Яни Капу» проекту 498 був побудований у 1974 році. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР увійшов до складу ВМС ЗС України та отримав назву «Красноперекопськ» (U947)

Короткі технічні характеристики буксиру «Яни Капу»:

Водотоннажність: 303 тонни
Довжина: 29,3 метрів
Ширина: 8,3 метрів
Осадка: 3,09 метрів
Швидкість повного ходу: 11,4 вузлів
Дальність плавання: 1650 миль при 11 вузлах
Силова установка: 2 дизелі по 600 к.с., 2 вали
Екіпаж: 6 осіб
Озброєння: 2 кулемети ДШКМ

Під час планового переходу з порту базування Одеса до Азовського моря, 25 листопада 2018-го року в наслідок акту агресії Росії у нейтральних водах Чорного моря буксир, а також два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» та «Нікополь» було захоплено, майже через рік 20 листопада 2019 року ці кораблі розграбованими повернулись на підконтрольну Україні територію, а саме до Очакова.

Там силами екіпажу та ремонтних майстерень Військово-Морських Сил ЗС України було відновлено його працездатність, і за півроку – 1 травня 2020 року стало відомо про його повернення до Одеси.

В ході робіт було відремонтовано пошкоджені двигуни буксиру.

Після повернення рейдового буксиру «Яни Капу» у пункт базування в місті Одеса, його екіпаж отримав шефську допомогу від фонду «Астем Фаундейшн».

Рейдовий буксир "Яни Капу" (A947)

Серед переданого особовому складу майна від волонтерів – інструменти, пральна машина, холодильник, бойлер, принтер та інше.

Восени 2020 року заплановано провести його доковий ремонт.

«Яни Капу» (A947) ВМС України Енциклопедія Флот