fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 25 травня 2023 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Дайджест подій на Близькому Сході. 25 травня 2023 року

Близький Схід Сирія

В Ізраїлі прийнятий «бюджет розбрату». Зеленський звернувся до Ірану. В Ірані посилюють відповідальність за не носіння хіджабу. США будують нову базу в Сирії.

Ізраїль: Бюджет Нетаньягу зміцнює бюджетними дотаціями коаліцію, але може ризикувати його економічною спадщиною, розповідає The New York Times. Прем’єр-міністр Ізраїлю давно виступає за невелику частку держави, вільні ринки та скорочення соціальних виплат. Але в його новому бюджеті багато субсидій для ультраортодоксальної спільноти та політичної підтримки якої він потребує. Протягом десятиліть Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю, був поборником економічної доктрини вільного ринку. Будучи міністром фінансів 20 років тому, він скоротив соціальні виплати, обмежив державні витрати, прискорив приватизацію та сприяв славетній технологічній індустрії країни. У своїй минулорічній автобіографії пан Нетаньягу детально описав, як він врятував економіку від «застарілого напівсоціалістичного болота».

Новий національний бюджет Нетаньягу, який ізраїльський парламент ухвалив уранці в середу, ризикує перевернути цю спадщину з ніг на голову. Піддаючись вимогам своїх ультраортодоксальних партнерів у хиткому коаліційному уряді, пан Нетаньягу значно збільшив державне фінансування приватних ультраортодоксальних шкіл, семінарій та інших релігійних і соціальних проектів, а також міністерств, якими керують ізраїльські поселенці на Західному березі. Позиція ізраїльського прем’єра щодо цього питання викликала бурю в Ізраїлі, підвищивши напругу між ультраконсервативними віруючими, які хочуть зберегти свій автономний спосіб життя, та їхніми світськими сусідами, які стверджують, що їхні податки все більше витрачаються на частину населення, яка дає мало взамін і здебільшого уникає військової служби.

Дебати призвели до того, що один світський телеведучий назвав ультраортодоксів «кровопивцями», тоді як релігійні лідери заявили, що волонтерська робота їхніх громад для благодійних організацій і груп екстреної медичної допомоги залишилася недооціненою. Це протистояння стає частиною більшої суперечки, щодо судової реформи.  Ультраортодоксальні євреї, або харедіми, є частиною ізраїльського населення, яка зростає найшвидше: наразі вони становлять близько 13 відсотків громадян, і, за прогнозами, ця частка збільшиться втричі протягом чотирьох десятиліть.

Економісти кажуть, що це зростання коштуватиме Ізраїлю трильйони доларів — якщо тільки переважно автономна ультраортодоксальна шкільна система не підготує дітей-харедімів краще до світу праці, а більше дорослих харедімів заохочуватимуть працювати замість навчання в семінаріях. Новий бюджет Ізраїлю робить протилежне.

Згідно з оцінкою аналітиків Центру Берла Кацнельсона, групи політичних досліджень, він збільшує щорічне державне фінансування семінарій, або єшив, і стипендії для студентів цих закладів щонайменше на 50 відсотків, або понад 160 мільйонів доларів. І це більш ніж втричі збільшує річне державне фінансування шкіл Хареді, зростання більш ніж на 400 мільйонів доларів, за словами тих же аналітиків. У заяві додається, що бюджет «відповідає принципам вільного ринку прем’єр-міністра, але економісти в цьому не переконані, включно з міністерством фінансів і правою дослідницькою групою, яка загалом підтримує Нетаньягу.

Три сотні економістів з усього політичного спектру виступили із спільним закликом до уряду «схаменутися», попередивши, що бюджет «у довгостроковій перспективі перетворить Ізраїль із прогресивної та процвітаючої країни на відсталу країну, де значна частина населення не має базових навичок для життя в 21 столітті». Союзники Нетаньягу кажуть, що буря навколо ультраортодоксальної освіти була роздута ворожими ЗМІ.

У своїх мемуарах минулого року Нетаньягу писав, що він був готовий скоротити субсидії та підтримувати фіскальну дисципліну в 2000-х роках, тому що «я був готовий ризикнути заради цього своїм політичним майбутнім». Тепер політичні оглядачі кажуть, що це вже не так. Більшість Нетаньягу в парламенті з чотирьох місць залежить від двох ультраортодоксальних політичних партій. Якби вони проголосували проти бюджету, як погрожували деякі з їхніх лідерів, уряд автоматично впав би, створивши передумови для нових виборів.

Палестинська автономія:  Черговий великий рейд провели ізраїльські силовики у таборі біженців Акаба-Джабр неподалік міста Еріха, що на Західному березі Йордану. Повідомляють, що в ході рейду поранення отримали 10 бойовиків. Місцеві намагалися чинити шалений опір, ізраїльтяни були вимушені застосувати сльозогінний газ та вогнепальну зброю.

За результатами рейду 13 підозрюваних були заарештовані, вилучена зброя. Один з заарештованих був учасником нападу зі спробою підпалу  автобусу з військовими в регіоні Бекаа та Емекім 4 вересня 2022. Тоді в ході перестрілки був ліквідований племінник заарештованого, як один з учасників нападу, а йому разом з сином вдалося втекти. В ході нападу шість ізраїльських військових отримали поранення.

Іран: Мішель Тейлор, посол США в Раді ООН з прав людини, висловила огиду призначенням представника Ірану головою Соціальної асамблеї Ради ООН з прав людини. У цій заяві щодо приходу періодичного головування у вищезазначеній асамблеї до Ісламської Республіки Іран зазначено: «Хоча ми визнаємо принцип регіональної ротації в таких ролях, така процедура не повинна мати пріоритет над сприянням повазі до права людини та відповідальність».

Понад сто колишніх світових лідерів підписали листа на ім’я президента Сполучених Штатів, у якому критикують його стратегію щодо Ісламської Республіки Іран і просять його бути суворішим.

Колишній віце-президент США Майк Пенс і 107 колишніх світових лідерів підписали лист у вівторок, 23  травня, і надіслали його Джо Байдену та його колегам в Канаді, Великій Британії та Європі. Ліз Трасс, колишній прем’єр-міністр Великої Британії, Стівен Гарпер, колишній прем’єр-міністр Канади, і двоє колишніх президентів Європейської комісії є підписантами цього листа.

Президент України Володимир Зеленський у середу закликав іранців переглянути постачання росії смертоносних безпілотників, щоб зупинити їхнє сповзання на “темну сторону історії”. «Просте питання полягає в наступному: який ваш інтерес бути співучасником російського терору?», заявив Зеленський у своєму нічному відеозверненні.

“Яка користь Ірану від такого цинічного вбивства? Руками Росії, але вашою зброєю, вашою зброєю… Ваші шахиди, які щоночі тероризують Україну, означають лише те, що народ Ірану заганяють все глибше на темну сторону історії».

Росія посилила військову співпрацю з Іраном після початку вторгнення в сусіда в лютому 2022 року. Іран спочатку заперечував постачання безпілотників Shahed до Росії, але пізніше заявив, що надав невелику кількість до початку конфлікту.

Сьогодні вранці на одній із головних площ міста Мараге в провінції Східний Азербайджан публічно повісили в’язня. Згідно з опублікованими фотографіями з моменту страти цієї людини, на церемонію страти були присутні також деякі діти.

Іранські ЗМІ, цитуючи прокурора Мараге, називали цю людину Аміром Махді. Він був зануджений до страти за звинуваченням «у корупції на землі» та проституцію в Мараге та сусідніх містах. Згідно з повідомленнями іранських ЗМІ, у 2015 році цей чоловік «обманював» жінок і дівчат, коли займаючи відповідальну посаду пропонував їм шлюб для отримання сексу від них. Після чого вже не планував одружуватися.

Вчора, у середу, ЗМІ в Ірані опублікували повний текст законопроекту «Цнотливість і хіджаб», який уряд Ебрагіма Раїсі направив до Ісламської ради 21 травня. У цьому тексті недотримання обов’язкового хіджабу називається “оголеним тілом”.

У цьому законопроекті зазначено, що «часткова оголеність» буде підлягати максимальному грошовому покаранню сьомого ступеня, а «повна оголеність» буде підлягати максимальному грошовому покаранню та позбавленню соціальних прав шостого ступеня. У законопроекті «Цнотливість і хіджаб», якщо водій або пасажири автомобіля не дотримуються обов’язкового хіджабу, після двох штрафів транспортний засіб буде конфісковано з третього разу і буде накладено штраф у розмірі мільйона томанів за кожен день і ніч.

Згідно з новим урядовим законопроектом, власники та керівники підприємств і громадських місць, таких як магазини, ресторани, кінотеатри та спортивні, розважальні та мистецькі місця, будуть засуджені до штрафів і позбавлення звільнення від податків і державних тарифів.

У частині законопроекту зазначено, що «якщо особи, які ведуть соціальну, політичну, культурну, мистецьку або спортивну діяльність, мають репутацію та соціальний вплив», діють проти закону про носіння хіджабу, на додаток до вищезгаданих грошових злочинів, вони будуть позбавлення професійної діяльності та публічної діяльності. Фактично їм загрожує покарання від трьох місяців до одного року, а в разі повторності їм загрожуватиме покарання шостого ступеня, яке передбачає від шести місяців до трьох років позбавлення волі.

Незважаючи на всі суворі покарання, які були передбачені для громадян за недотримання обов’язкового носіння хіджабу, законопроект «Цнотливість і хіджаб» був розкритикований урядовими прихильниками обов’язкового хіджабу як не надто стримуючий і обмежувальний.

Сирія: Очолювана США глобальна коаліція проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії почала будувати нову військову базу на півдні провінції Ракка, як кажуть, по причині активності ІДІЛ в цьому районі.  База буде розташована в районі Аль-Суваїдія на захід від міста Табка, повідомило The New Arab Al-Araby джерело, близьке до очолюваних курдами Сирійських демократичних сил.

В даний час найбільшою базою американських військ в Сирії є родовище Аль-Омар. Наразі на північному сході Сирії розташовано щонайменше 24 військові об’єкти очолюваної США коаліції. США стверджують, що їхні військові дислоковані в країні для боротьби із залишками ІДІЛ.

Місто Ракка була де-факто столицею ІДІЛ під час існування її самопроголошеного халіфату, який охоплював значні території Сирії та сусіднього Іраку. У 2019 році коаліція витіснила бойовиків з усіх контрольованих нею територій на сході та півночі Сирії. Але сплячі осередки екстремістського угруповання продовжують здійснювати напади, націлюючись на військових, співробітників служби безпеки та цивільних осіб.

Міжнародні експерти часто критикують політику адміністрації Байден аз невизначеність на Близькому Сході в тому числі в Сирії, хоча реальні кроки свідчать про інше. Попри замовчування питання присутності американських військових  в Сирії – збільшення фінансування і проводиться розгортання Вільної сирійської армії в 55-км зоні Ат-Танф, замінений і підготовлений новий персонал для охорони об’єктів де утримуються бойовики ІДІЛ, США докладає зусиль для мінімізації впливу РПК на СДС, збільшилася активність ударів БПЛА та літаків коаліції в Сирії. Правда, визнання реальних планів США, які проглядаються за цими діями, продовжують офіційно та публічно знаходитися за лаштунками.

Делегація ООН відвідала Міністерство розвитку та гуманітарних питань уряду Спасіння в Ідлібі, яке пов’язане з ХТШ. Це сталося на тлі триваючих спекуляцій щодо можливих планів ООН створити постійний офіс у північно-західній Сирії. Як би там не було, з урядом, який призначений опозиційною незалежно фракцією Сирії, співпрацює міжнародна організація. Хороший напрямок до легалізації статуту Звільнених земель.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані