fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 30 травня 2023 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Дайджест подій на Близькому Сході. 30 травня 2023 року

Ердоган приймає привітання з усього світу, в той час як МАГАТЕ можливо закрило два розслідування проти Ірану попри порушення в ядерній програмі. Викриття «магії» «Залізного куполу».

Туреччина:  Директор Управління з комунікацій президента Фахреттін Алтун: «Президент Ердоган отримав вітальні дзвінки з 19 країн. Крім того, лідери понад 100 країн та міжнародних організацій письмово привітали нашого президента з переобранням». Серед тих хто привітав Ердоган телефоном був і Зеленський.

Крім того, в процесе іншого телефонного дзвінка, з президентом Єгипту Абделем Фаттахом ас-Сісі, Реджеп Таїп Ердоган домовився про підвищення рівня дипломатичних відносин між країнами та обмін послами.

 

Наприкінці лютого глава МЗС Єгипту Самех Шукрі відвідав зону землетрусів у Туреччині, а єгипетський президент висловив співчуття турецькому президенту через катастрофу. Після цього глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу прибув до Каїру з першим візитом турецької високопосадовця до Єгипту після десятирічної перерви. У квітні Шукрі знову здійснив поїздку до Туреччини. Перша в історії зустріч ас-Сісі з Ердоганом відбулася на відкритті чемпіонату світу-2022 з футболу у Досі.

Факт потепління відносин між Туреччиною та Єгиптом, однозначно сприятиме підвищенню безпеки в регіоні. До цього, Туреччина сприймалася як регіональний суперник Єгипту по осі Єгипет-Греція та Єгипет-Лівія. Закінчення протистояння на цих напрямках дасть змогу зосередитися на інших важливих загрозах.

Ізраїль: Президент Ізраїлю Іцхак Герцог прибув 30 травня із офіційним візитом до Азербайджану. Президента Ізраїлю та його дружину у Міжнародному аеропорту Гейдар Алієв зустрічали перший заступник прем’єр-міністра Азербайджану Ягуб Ейюбов, заступник міністра закордонних справ Фаріз Рзаєв та інші офіційні особи. Далі відбулася церемонія офіційної зустрічі Іцхака Герцога. Це перший візит ізраїльського президента до Баку.

До цього, звертаючись до журналістів перед вильотом в аеропорту, Герцог заявив: «Я від’їжджаю з важливим офіційним державним візитом до Азербайджану, який приймає президент Азербайджану Ільхам Алієв, який нині є лідером країни. Азербайджан є дружньою, близькою, важливою та ключовою країною». «Ми повинні пам’ятати, що Азербайджан є сусідом Ірану за межами його комерційних відносин та історичних зв’язків, включаючи його історичну єврейську громаду. Іран є нестабільним фактором у регіоні, який здійснює антиізраїльську діяльність і намагається перешкодити нашим відносинам. Вкрай важливо, щоб ми вирішуємо це питання, щоб забезпечити мир і безпеку в регіоні. Побачимося», – додав він.

Азербайджан, який нещодавно відкрив посольство в Ізраїлі, має напружені відносини з сусіднім Іраном. Крім того, в останні місяці в Баку були заарештовані особи, пов’язані з іранськими спецслужбами. Раніше, Ізраїль став однією з перших країн, яка визнала незалежність Азербайджану в 1991 році. З 1992 року має посольство в Баку.

Під час останньої операції «Щит і стріла» по території Ізраїлю було випущено сотні ракет. Робота системи протиповітряної оборони полягала в тому, щоб жодна з ракет не влучила в ціль, але для цього їм потрібна постійна подача ракет-перехоплювачів. Терористи вистрілюючи великі залпи ракет сподівалися виснажити ізраїльську ППО. Але того не сталося. Чому?

Ракетні комплекси в системі протиповітряної оборони Армії оборони Ізраїлю передові та захищені, але вони не мають безмежного запасу озброєння. Під час бою є люди, які приходять і перезаряджають протиповітряні ракети на пускові установки кожного разу, коли вони порожні, цілодобово і без відпочинку. Під час операції «Щит і стріла» дивізіон техніки та транспорту 947-го батальйону, який керує системою озброєння «Залізний купол», працював годинами, замінював пускові установки та завантажував систему новими запасами якомога швидше й успішніше.

Зброя не перезаряджається помахом магічної палички. Сержант-майор С. останні шість років був офіцером автотранспорту батальйону. Він є особою, яка керує та організовує всі транспортні засоби та поїздки батальйону, як у звичайних, так і в надзвичайних ситуаціях. Зрештою, «Залізний купол» — це система, яка пересувається на важких вантажівках, щоб захистити всіх мешканців. «Моя роль у бою полягає в тому, щоб керувати забезпеченням своєчасного поповнення боєзапасу систем для батальйону, і це надзвичайно важливо», — каже сержант-майор С. «Мої люди — водії та кранівники. Майстерність наших людей надзвичайно важлива, досвід, який вони отримали, має значення. Кожну мить, яку ми зволікаємо, затримується і захист, і це те, що ми можемо не допустити».

«У той момент, коли ракети, які ви привезли, перехоплюють і знищують ворожі ракети, ви розумієте, що захист жителів також залежить від вас, від того, що ви робите, і від вашої ролі. З моменту, коли ми починаємо працювати, ми зобов’язані відпрацювати до кінця. Остаточна мета — захистити народ країни, незважаючи ні на що. Ми сповнені великої гордості, і від операції до операції ми лише вдосконалюємося, наскільки це можливо, забезпечуючи постійний захист Ізраїлю та всіх його жителів», — ділиться сержант першого класу Y.  “Я іноді буваю в шоці. Закінчуємо заміну корпусу, а потім бачимо, що він пустує на очах, і ти кажеш собі: “Десять хвилин тому я подав ракети на пускову установку, і я відразу роблю це знову». «Це моменти, коли я зупиняюся, дивлюся на хмару вибухів і запитую себе: «Скільки людей ми сьогодні врятували?», – підсумовує сержант першого класу Y.

Гадаю, що зараз як ніколи Український Народ відчуває і усвідомлює необхідність професійних сил ППО, піхоти, танкістів, артилерії, авіації і всіх тих, хто боронить нашу країну від зухвалого агресора. І саме ця «магія» разом с самопожертвою наших воїнів є запорукою Нашої Перемоги!

Сьогодні в результаті теракту загинув єврейський поселенець Меїр Тамрі. Він був застрелений терористом  неподалік селища Хермеш, де він мешкав. Сили безпеки Ізраїлю розпочали пошук і переслідування терористів.

Сирія: Сьогодні Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визнало дві сирійські грошово-кредитні компанії, які таємно допомагали сирійському режиму башара асада та його союзнику «Хезболлі» та Силам аль-Кудс КВІР (IRGC-QF) зберігати доступ до міжнародної фінансової системи всупереч міжнародним санкціям.

OFAC також визначив трьох братів, які володіють і керують Al-Fadel Exchange. Ці призначення здійснюються відповідно до виконавчого наказу (E.O.) 13582 від 17 серпня 2011 року «Про блокування власності уряду Сирії та заборони певних транзакцій щодо Сирії», а також Закону про цивільний захист Сирії від 2019 року («Закон Цезаря»), а також підкреслити серйозну загрозу, яку становлять суб’єкти фінансової системи, які активно дозволяють насильницьким режимам обходити санкції.

«Режим башара асада продовжує покладатися на розумних партнерів і обман, щоб порушити санкції США, Великої Британії та ЄС, ігноруючи при цьому потреби сирійського народу», — заявив заступник міністра з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Е. Нельсон. «Сполучені Штати продовжуватимуть наполягати на реформах, які покращать умови людей, які живуть за асада, і притягнуть до відповідальності тих, хто дозволяє режиму продовжувати репресії щодо свого народу».

Ця дія є результатом того, як 28 березня 2023 року OFAC призначив ключових осіб, які підтримують режим асада через виробництво та експорт наркотичного препарату Каптагон, який викликає звикання, а також ключових осіб, які підтримують режим асада, йдеться в повідомленні Управління з контролю за іноземними активами.

Іран: Іранське інформаційне агентство Mehr повідомило сьогодні вранці (вівторок), що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) закрило два розслідування проти Ірану за порушення в рамках ядерної програми.

 

Згідно з повідомленням, одне з закритих розслідувань стосувалося факту відкриття збагачення урану до рівня 83,7%. Крім того, Іран стверджує, що МАГАТЕ закрило розслідування ще однієї справи, пов’язаної з ділянкою, яку Ізраїль виявив у 2019 році поблизу міста Абда на південному заході Ірану.

Закриття розслідувань відбулося на тлі заяв високопосадовців Ірану щодо ядерної угоди. Міністр закордонних справ Ірану Госейн Амір Абдоллагіан заявив минулого тижня іранському інформаційному агентству IRNA, що “робляться зусилля для досягнення початкового проекту переглянутої ядерної угоди”. За його словами, “переговори щодо угоди між Ісламською Республікою та західними країнами налагоджуються опосередковано через обмін повідомленнями між сторонами”.

Міністр закордонних справ Ірану також зазначив, що “всеосяжний план дій щодо просування ядерної угоди має переваги та недоліки, тоді як шлях до порозуміння лежить через скасування санкцій”. Міністр пояснив, що “досягнуто хорошого прогресу, і ми сподіваємося досягти певних домовленостей. Протягом останніх кількох тижнів сторони обмінювалися повідомленнями в рамках переговорів.

Цікаво, але МАГАТЕ поки не публікувало офіційних повідомлень офіційних повідомлень, які б спростували або навпаки підтвердили інформацію іранських ЗМІ. Очікується, що цього тижня МАГАТЕ має опублікувати щоквартальні звіти щодо Ірану напередодні чергового засідання Ради керуючих із 35 країн.

В місті Кум відбувається виставка «досягнень» аерокосмічних сил КВІР у сферах ракет, ППО, БПЛА, авіаційних та космічних операцій, яка проходить у музеї Ісламської революції та Священної оборони. Виставка триватиме 15 днів.

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані