fbpx
Дайджест подій на Близькому сході. 4 січня 2020 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Дайджест подій на Близькому сході. 4 січня 2020 року

Ізраїль Ірак Іран Лівія Саудівська Аравія Сирія Туреччина

Ліквідація Касима Солеймані та її наслідки для Близького Сходу. Туреччина схвалила відправку військ у Лівію. В Ідлібі повстанці провели атаку з застосуванням смертників.

В сьогоднішньому дайджесті багато подій так чи інакше будуть пов’язані зі вчорашньою ліквідацією Касима Солеймані. Тому спробуємо розглянути ці події комплексно і по черзі.

Іран: Що на справді сталося? Десь опівночі 3 січня ударний американський БПЛА наніс удар по двох машинах які рухалися з міжнародного аеропорту Багдада. В цих машинах і знаходився командувач елітних іранських сил аль-Кудс генерал Касим Солеймані.

Крім нього в машинах знаходились: Абу Мехді аль-Мухандіс голова «Катаїб Хезболла», який зустрічав Солеймані; Самер Абделла, шурин убитого в 2008 році одного із засновників «Хезболла» Імада Мугнія; зять Касима Солеймані, Мухаммад Реда аль-Джабарі, начальник протоколу “Аль-Хашд аш-Шааб” в аеропорту, та високопосадовці угруповання “Аль-Хашд аш-Шааб” – Хасан Абдель Хаді, Мухаммад аш-Шибані, Хейдар Алі.

В КВІР з годом повідомили, що з Солеймані прилетіли КВІР повідомив, генерал Хусейн Джаафарі Найя, полковник Шахруд Музаффара Нійя, майор Хаді Тармо і капітан Вахід Заманіан. Всі вони загинули.

Солеймані тільки що повернувся з Лівану де скоріш за все проводив зустріч з керівником місцевої «Хезболла» – Насраллою.

Значимість цієї події складно переоцінити. Потужність особи Касима Солеймані та його роль у сучасних конфліктах важко недооцінити. Він повинен у смертях тисяч сирійців, іракців; багатьох американців і людей в інших країнах. Він стоїть за організацією нападів на найпотужнішу нафтову компанію Saudi Aramko, ракетних атаках на Ізраїль, американських військових в Іраку та їх союзників, веденні агресивної війни проти опозиції в Сирії.

Першою реакцією на ліквідацію, була інформація: «Так, він дійсно мертвий!». Без згадування прізвищ і була дуже схожа на першу реакцію після ліквідації Бен Ладена.

Реакція в самому Ірані на вбивство одного з керманичів КВІР була цілком очікуваною. Під час термінового засідання «радбезу», на якому вперше був присутній верховний аятола, вирішили про неминучу відповідь США за вбивство Касима Солеймані. У МЗС Ірану двічі за день викликали посла Швейцарії, який представляє інтереси США в цій країні, і передавали ноти для Вашингтону.

Не недооцінюючи погроз в бік США з різних іранських джерел та їх проксі, в самих Штатах очікують найймовірніше – масову кібератаку, та розповсюдження фейкових «хвиль» та повідомлень в інтернеті. Одним з варіантів іранської відповіді може бути чергова атака по Ізраїлю. Американські, британські війська в регіоні та Ізраїльська армія переведені у вищі ступені готовності. США також перекидає на Близький Схід додатково 3000 військових.

В самому Ірані проходить величезний траур по Солеймані. На державному телебаченні, ридає телеведучий та в сльозах цілує прес-секретаря Корпусу вартових ісламської революції Ірану бригадного генерала Рамзана Шаріфа, який також плаче.

На вулицях проходять масові процесії на жалобу за Солеймані з антиамериканською риторикою. Нижче кадри з Кермана, рідного міста вбитого керівника сил КВІР аль-Кудс Касима Солеймані.

Новим командувачем спецпідрозділом аль-Кудс Корпусу вартових ісламської Революції призначений бригадний генерал Есмаїл Каан. До цього Каан був заступником Касима Солеймані.

Ірак: Ірак як країна та території якої відбуваються ті значимі події і яка допустила значний вплив на свою внутрішню політику Ірану, скоріш на все відчує на собі всі наслідки ліквідації Солеймані.

Проіранський прем’єр-міністр Іраку Адель Абдул Махді, який подав у парламент прохання про свою відставку заявив: «Касим Солеймані та Абу Махді аль-Мухандіс були видатними символами здобутої перемоги над ІДІЛ. Ліквідація іракського командира [Абу Махді аль-Мухандіса], який обіймав офіційну посаду, вважається актом агресії проти Іраку, його уряду і його народу».

Президент Іраку Бархам Саліх в свою чергу закликав всі сторони зберігати спокій і ставити національні інтереси вище особистих мотивів, а також засудив атаку на Багдадський аеропорт.

В самому Іраку теж не все «однозначно». У священній шиїтської Кербелі парафіяни після молитви скандують «Смерть Америці!».

У Насирії, столиці провінції Ді-Кар, мітингарі почепили на сміттєвий бак портрет Касима Сулеймані і радіють його загибелі.

Святкова атмосфера також панує в Багдаді серед протестуючих.

Група невідомих атакувала мітингувальників на майдані ат-Тахрір з ножами.

Ситуація загострюється. Американці не дуже злякалися погроз і продовжили полювання за іранськими командирами в Іраку.

Британський телеканал Sky News Arabia повідомив, що в ніч на 4 січня був нанесений авіаудар по двом автомобілям в районі Таджі на північ від Багдада, в яких знаходилися двоє лідерів проіранського шиїтського угруповання “Аль-Хашд аш-Шааб”. Всього під час нападу – вбиті щонайменше шестеро людей, ще троє в критичному стані. З “високою ймовірністю” можна говорити, що в результаті цієї атаки було вбито Шубул аз-Зейді – командира “Батальйонів Імама Алі”, що входять в воєнізоване проіранський ополчення “Аль-Хашд аш-Шааб”.

Для розуміння, що таке “Аль-Хашд аш-Шааб” надаю приблизну структуру цієї організації в різних країнах.

Ще одна атака БПЛА була в Санаа. Сьогодні вночі був ліквідований старшим командир КВІР в Ємені – Абдул Реза Шахлай, права рука Солеймані. США пропонували 15 мільйонів доларів винагороди за інформацію про нього.

Ізраїль: Беньямін Нетаньяху: «У США є таке ж право на самооборону: Касим Солеймані відповідальний за смерті американських громадян і багатьох інших невинних людей. Він планував і інші атаки. Президент Трамп заслуговує всіх лаврів за швидкі, рішучі і точні дії. Ізраїль разом з США в праведній боротьбі за мир, безпеку і самооборону ».

Анонсоване підписання угоди з прокладання трубопроводу EastMed між Ізраїлем, Грецією та Кіпром відбулося. Газогін у Європу з найбільшого в світі газового родовища “Левіафан” (Ізраїль) буде побудований. До проекту планує долучитися Італія. Обсяг поставок газу в Південну Європу, що планується, більше 20 мільярдів кубів на рік.

Саудівська Аравія: У КСА нагадали про необхідність тримати себе в руках, щоб не допустити деградації ситуації після смерті Солеймані, а міжнародне співтовариство, як заявили в Королівстві, має виконувати свої зобов’язання, щоб забезпечити безпеку і стабільність життєве-важливого Близького Сходу.

Сирія: Сирійці роздають солодощі у звільнених від режиму районах після оголошення про смерть іранського злочинця Солеймані. Касим Солеймані є причиною загибелі сотень мирних жителів у Сирії після вступу іранських на боці асада.

Підрозділи КВІР в Сирії та асадити заявляють про мобілізацію алавітів та іноземних шиїтських бійців у оплотах режиму в Східній Сирії.

Режим відреагував на ліквідацію Солеймані посиленням килимових по площах обстрілів Ідлібу.

Тим часом, бійці непримиримої ХТШ провели черговий зухвалий рейд проти сирійської армії на фронті Ат-Тах на півдні Ідлібу. На початку атаки два мученика на джихад-мобілях підірвали себе серед скопищ асадитів. На відео:

Потім в атаку пішла піхота. За час рейду повстанцям вдалося захопити 3 БМП і танк противника. Після вдалого нападу бійці ХТШ відійшли на попередні позиції.

Туреччина: Парламент Туреччини прийняв 325 голосами «ЗА» (Всього: 509, «Проти»: 184) резолюцію про відправці військ у Лівію. Офіційно відправка військ має розпочатися через дві доби.

Трамп і Ердоган поговорили по телефону. У Білому домі повідомили, що в телефонній розмові американський президент сказав турецькому колезі, що втручання в Лівію ускладнить обстановку в цій країні.

У турків в Іраку своя війна. В МО Туреччини повідомили про ліквідацію на півночі Іраку керманича розвідки РПК Раслана Меттіна.

Лівія: В містах, які підтримують Уряд Національної Єдності в Тріполі пройшли масові схвалення рішення турецького парламенту.

Натомість в містах, які підтримують Хафтара, пройшли масові акції, які засудили таке рішення. Повідомляють про маніфестації в Бенгазі, Туброку, Дарні та Албайді.

Користуючись неоднозначним рішенням Туреччини ввести війська в Лівію, Хафтар зробив останній крок по здобуттю підтримки серед племен, які ще не визначилися в цій війні. Кажуть, що підтримку ЛНА наддасть найбільше плем’я Кіренаїки на друге за чисельністю в Лівії. Молодиків з цього племені вже почали силоміць вербувати в ЛНА.

Русня також активізувалася на лівійському напрямку. Повідомляють про рейси зі свинопсами з сирійської Латакії до лівійської Бенгазі.

Чекаємо, як турки приготують з них люля-кебаб)

Ізраїль Ірак Іран Лівія Саудівська Аравія Сирія Туреччина

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані