fbpx

Невеликий огляд техніки параду. Частина 5 – Протиповітряна оборона

Парад

На Параді ППО було представлено, і шановні користувачі Інтернету мають рацію, зразками радянського виробництва. Більш того проведена в РРФСР.  Україна не розробляла і не виробляла систем протиповітряної оборони. Хоча виробництво багатьох її елементів: ракет, головок самонавдення, РЛС у нас є.

Тому, Україна доки йде розробка нових ЗРК використовує спадок СРСР. Слід зазначити, що ППО (яке ділиться на ППО Повітряних Сил, які відповідають за прикриття важливих цивільних об’єктів, і ППО Сухопутних Військ, які прикривають війська) цілеспрямовано знищувалось за попередьної влади. Для прикладу, ЗРК «Тор» (ППО СВ), ЗРК С-300В1 (ППО ПС) були зняті з озброєння. ЗРК С-300ПТ були визнані безперспективними й частини ними озброєні розформовувались. Решта ЗРК, такі, як С-300ПТ та «Бук-М1» залишались не в найкращому стані.

Варто зазначити, що, наприклад, причиною зняття з озброєння “Торів” і С-300В1 вказувалась відсутність бази і досвіду ремонту. В цьому році вони пройшли на параді разом із С-300ПС, С-300ПТ і “Буками-М1”. Останні відзначились тим, що збили не один ворожий БПЛА, які вели розвідувальну діяльність над позиціями українських військ на Сході.

На даний момент небо України захищають більше 40 дивізіонів ЗРК С-300ПТ/ПС, «Бук-М1». Поява на озброєнні С-300В1 суттєво додасть сили ППО ПС.

В той самий час, повернення до лав ППО СВ «Торів» дозволить сформувати ще один зенітно-ракетний полк на додачу до 4-х уже існуючих озброєних ЗРК «Оса-АК».

Парад