fbpx

Невеликий огляд техніки параду. Частина 2 – Артилерія

Парад

Продовжуємо огляд представленої на військовому параді до Дня Незалежності України військової техніки.

На Параді було представлено буксовані артилерійські системи 152 мм Мста-Б, Гіацинт, і протитанкова 100 мм «Рапіра». А також самохідні артилерійські установки 152 мм «Акація», і 122 мм «Гвоздика». Окрасою параду були «Піони» – 203 мм гаубиці – найпотужніші артсистеми на озброєнні України. І звичайно, новинкою була щойно представлена нова українська розробка – 155 мм самохідна артилерійська установка «Богдана».

Про «Богдану» розповімо трішки згодом, але зараз про найчастіший закид, щодо Параду: в Інтернеті зауважують, всі артсистеми представлені на параді радянського виробництва. Більше того, випущені в РРФСР. Слід зазначити, що в Україні існує цикл ремонту і підтримки в боєздатному стані всіх перебувають на озброєнні артсистем.

Дефіцит деяких сучасних боєприпасів намагаються покрити за рахунок налагодження виробництва, про що недавно було оголошено.  Можемо сперечатися про масовість, як, тривалості підготовки виробництва, його неповноту (відсутність виробництва пороху, детонаторів і т. д.), Але факт є фактом – виробництво налагоджено, а 152 мм снаряди для “Гіацинтів” пройшли випробування.

Нагадаю, до війни Україна не виробляла великокаліберні артилерійські системи і боєприпаси до них (виняток 125 мм гладкоствольні танкові гармати). Природно, українське керівництво на цьому не зупиниться – буде освоюватися виробництво інших боєприпасів та їх складових.

Відсутність виробництва стволів артилерії і необхідність поступової заміни існуючих є також значною проблемою для ЗСУ. Саме тому, в Україні прийнято рішення про перехід на калібри НАТО. І на параді було продемонстровано дослідний зразок 155 мм САУ “Богдана”.

Багато тут вдарилися в критику стверджуючи, що це “Мста-Б” з дульним гальмом Д-20, клиноподібним затвором замість поршневого, “розточування” (!?!) ствола 152 мм до 155 (!). Дехто з критиканів договорився до того, що це, взагалі, ствол «Мсти» 152 мм, який видають за 155 мм.  Відсутність анонсованого автомата заряджання теж викликало бурю критики.

Але, сам факт роботи і продовження вказує на те, що з часом Україна почне самостійно, або в кооперації з іншими країнами виробляти артилерію великих калібрів і набої до них. Чого не виробляла до війни. Слід також зазначити, що розробка «Богдани» ведеться всього 3 роки, а ми маємо вже готовий виріб. У той час, як тривалість розробки систем такого класу за кордоном 12-15 років. Сподіваємось, що наша «Богдана» цей шлях до виробництва пройде за коротший час!

Варто також відзначити, що на параді була представлена ​​машина нового комплексу автоматизованого управління вогнем (КАУ) 1В26-1 «Оболонь-А». У перспективі планується переоснащення всієї артилерії даними комплексом. Сам факт розробки такої системи вказує на значний поступ у напрямку, який раніше було відсутнє в Україні.

На параді також був представлена ​​контр-батарейна РЛС “Зоопарк-2”. Так, це все той же “Зоопарк-2”, який програв змагання “Зоопарку-1” за те, щоб бути прийнятим на озброєння СА. Але, для України сам факт продовження робіт вказує на те, що тема виробництва контрбатарейна РЛС має продовження. Є інформація про розробки меншої РЛС. Дуже ймовірно, що побачимо її через кілька років.

Лишається важливе питання: чи достатньо артилерії у нас на озброєнні? Чи не залишаються наші війська без артилерійського прикриття? Відповідь: ні! На озброєнні ЗСУ та НГУ знаходиться понад 600 САУ і 1000 буксируваних систем в строю. Забезпечено повний їх ремонт і відновлення. Все, крім виробництва стволів.  А сам факт, що спочатку розробляють нову САУ, а не налагоджують виробництво стволів до старих систем вказує, що з їх ресурсом у нас проблем немає.

Парад