fbpx

Обрані долею: історія пишеться нами

32 реактивний артполк МП Артилерія ВМС України Історія Командування морської піхоти

31 березня виповнюється два роки одній з новостворених військових частин вітчизняного флоту – 32-му реактивному. Озирнімось на мить назад і згадаймо, як це було…

Обрані долею, слабких немає! Саме такий девіз реактивної артилерійської частини вітчизняного флоту. Народився він в снігах полігонів 2015 – 2016 років, коли молода частина лише ставала на ноги, коли ще не було ні визначеного місця дислокації, ні особового складу, ні штатного командира.

Саме тоді, в складних умовах становлення, реактивний підрозділ частини разом з іншими артилерійськими підрозділами флоту провів перші після передислокації з Криму стрільби реактивними артилерійськими системами.

Формування реактивної артилерійської частини (військової частини А1325) у складі Військово-Морських Сил Збройних Сил України розпочалося восени 2015 року на підставі спільних директив Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України. Реактивна артилерійська частина флоту створювалась як-би з нуля, однак є носієм славних бойових традицій артилерійських частин Військово-Морських Сил та Сухопутних військ Збройних Сил України, про яких згадуватиметься окремо.

Першим у витоків частини став реактивний артилерійський дивізіон  «Градів» майора Романа Откидача, який був виведений зі складу 406 артилерійської бригади Військово-Морських Сил Збройних Сил України та став основою новоствореної частини. Раніше дивізіон входив до складу 406 окремої берегової артилерійської групи Військово-Морських Сил Збройних Сил України, передислокованої з Автономної Республіки Крим у 2014 році, та є носієм традицій як цієї військової частини, так і реактивної артилерійської частини флоту, яка існувала раніше і була свого часу розформована – 816 артилерійського Ельбінгського полку.

У грудні 2015 року на доукомплектування військової частини прибули військовослужбовці призвані за мобілізацією з 27 артилерійської бригади Сухопутних військ, які приймали участь в антитерористичній операції. Це дало можливість розпочати формування «Ураганівських» дивізіонів.

Підрозділи частини в тих нелегких умовах очолили досвідчені комдиви, справжні професіонали та взірець для підлеглих.

Підполковник Семен Прохоров, десантник. За плечима – важкі бої травня-серпня 2014 року: Марьїнка, Должанський, Ізварино, Дьяково.

Кавалер ордена «За мужність» ІІ ступеня підполковник Віктор Юшко з липня 14-го по вересень 15-го з боями пройшов майже всю зону АТО: від гори Карачун до Дебальцево.

Підполковник Роман Откидач, наймолодший в «обоймі» комдивів. У доленосні для України березневі дні 2014 року Роман, який тоді проходив службу в Криму, вибрав єдине правильне офіцерське рішення – залишився вірним Присязі та не зрадив свого народу у складний час.

Не дивлячись на надскладні умови, в яких відбувалося формування військової частини, підрозділи розпочали інтенсивну підготовку до виконання завдань за призначенням. Взимку 2015-16 року реактивні артилерійські підрозділи, озброєні реактивними системами залпового вогню «Град» провели низку тактичних навчань з бойовою стрільбою, а в березні 2016 року на полігон вперше вийшли підрозділи, озброєні реактивними системами залпового вогню «Ураган».

Формування військової частини було завершено 31 березня 2016 року, а вже у серпні того ж року підрозділи частини приступили до виконання бойових завдань у визначених районах.

У квітні 2016 року військову частину очолив полковник Олег Блануца, начальник артилерії 72-ки, учасник АТО.

полковник Олег Блануца приймає полкову ікону Покрова Пресвятої Богородиці з рук отця Володимира (Кошарка), духовного наставника частини на той час

На сьогоднішній день реактивна артилерійська частина флоту – це міцний моноліт з підрозділів реактивних систем різної потужності. І в складних умовах сьогодення військовослужбовці частини напруженою службою та плідною працею демонструють приклад вірності Військовій присязі та своєму народові.

Військовослужбовці частини в місцях дислокації та районах виконання завдань за призначенням активно долучаються до справи патріотичного виховання молоді, є частими гостями у школах, з власної ініціативи допомагають ветеранам війни.

Не дивлячись на труднощі, колектив військових професіоналів впевнено крокує вперед шляхом підвищення професіоналізму та фахових навиків, забезпечення бойової готовності, вірного служіння Українському народові.

Зі святом Вас, ОБРАНІ ДОЛЕЮ! Історія тільки починається, ми пишемо її разом!!!

32 реактивний артполк МП Артилерія ВМС України Історія Командування морської піхоти