fbpx
Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 5 травня 2020 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 5 травня 2020 року

Близький Схід Ізраїль Ірак Іран Лівія Сирія Туреччина

Війська законного уряду Тріполі розпочали штурм бази аль-Ваттійя. ІДІЛ значно активізувався в Іраку. Ізраїль створив ліки від Covid_19 та успішно руйнує військові об’єкти в Сирії. ППО асада, як завжди все проспало.

Лівія: Головною подією сьогоднішнього допису безумовно стане початок штурму оточеної авіабази аль-Ваттійя в західній Тріполітанії. По закінчення, якого, нарешті зможемо відповісти на багато цікавих питань по союзника заколотника Хафтара, в т.ч. щодо присутності русні у вигляді вагнервців.

Вчора ввечері, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган фактично анонсував початок операції зі звільнення та висловив надію на те, що з Лівії скоро прийдуть добрі вісті.

В ніч на вівторок, великі свіжі підкріплення лівійської армії вирушили на штурм бази. Командування звернулося з проханням не публікувати інформацію щодо переміщення військ.

Битва розпочалася, з щонайменше 23 ударів з повітря по місцях скупчення та розташування хафтарівців на базі. Під прикриттям цих ударів підрозділи УНЄ спрямували на штурм.

При наближені на відстань ефективного вогню до позицій найманців урядові сили влаштували їм вогневий шквал.

Потім почалося фактичне захоплення різних частин цієї бази, розміщеної на величезній території, 50 кв.км. Спочатку, майже сходу, були зметені передові позиції ЛНА на КПП «Зреар». Далі бої перемістилися в житлову зону бази, де знищення та зачистка найманців затягнулася на декілька годин.

І вже по обіді, сили УНЄ, що наступають, підійшли до адміністративної частини бази, де власне і отаборилася значна кількість хафтарівських військ.

Приблизно у цей же час, у Хафтара, оговтавшись від першого шоку, стали застосовувати деякі заходи, щоб уберегти свої війська від розгрому. Серед відчутних кроків стали нанесення ударів з повітря по дорозі з узбережжя до бази, яку використовували сили лівійської армії для нападу.

Обидві сторони несуть великі втрати. В бою загинув один з польових командирів УНЄ Ферас аль-Фахші (1). А ударом БПЛА TB-2 був ліквідований хафтарівський командир бази та командувач 134 бригади ЛНА Осама Амсек (2).

Знищено більше 10 транспортних засобів ЛНА, в т.ч. БТР. Бійці УНЄ беруть також військову здобич.

На вечір штурм бази тривав. Бої перемістилися на її південну частину.

Прогрес триває і в самому Тріполі. Не зважаючи на відчайдушний спротив урядові сили продовжують дотискати хафтарівців в районі табору Хамза. Наслідками влучних ударів залишається розбита техніка ЛНА.

Розпад коаліції Хафтара триває. Ще одне місто – Гхат, що майже на нігерійському кордоні, оголосило про свою підтримку Уряду Національної Єдності (Згоди). Таким чином, міст, що перейшли на бік легітимної влади Лівії, налічуються вже чотири, разом з Убарі, Сабха та Мурзук.

Колишні підрозділи хафтарівської ЛНА – бригада аш-Шамух та Загін мучеників міста Убарі оголосили про своє приєднання до сил УНЄ. Переговорне вікно для лівійських прибічників Хафтара потроху закривається – треба поспішати перевзуватися.

Хафтар відправив військове підкріплення в цей район для «стабілізації ситуації». І це добре, бо зменшить його силу на столичних фронтах.

Командир західного оперативного командування ЛНА відповів на вчорашнє знищення коновою з семи наливників, що прямували до Тархуна. Він сказав, що ці бензовози належали не ЛНА, а контрабандистам. Тобто розуміємо, що вже ніхто з хафтарівських найманців не наважується перевозити вантажі на фронти в Тріполі. Bayraktar рулять!

Сама траса між Бані Валід та Тархуна і далі на південний схід виглядає як кладовище понівеченої ударами з повітря військової техніки ЛНА.

Нещодавно, на відео засвітився старенький, ще радянський Т-62МВ, з написом на борту «з горки не спукать». Він знаходиться на озброєнні ЛНА. Коли він потрапив до Лівії невідомо. Але русня ніколи не пропустить нагоди сплавити за дурно, своє смертоносне лайно. А хафтарівці його запустили, навіть не перефарбувавши.

Веб-сайт Africa Intelligence підтвердив, що Франція запросила французьку компанію ” CAE Aviation”, що спеціалізується на моніторингу повітря, для моніторингу турецьких суден, що прямують до Лівії.

На сайті зазначається, що Париж не чекав початку європейської операції IRINI, якій доручили виконати ембарго на поставку озброєння до Лівії. Це при тому, що ця французька компанія, яка працювала на Європейський Союз та НАТО, брала участь у підтримці військових атак Хафтара на Дерну два роки тому. Як на мене, не дуже дружні кроки з боку французів проти своїх турецьких союзників по НАТО.

Туреччина: Крім Лівії, під час вчорашнього виступу, турецький президент зачепив і сирійське питання. За словами Ердогана – Туреччина не буде терпіти напади в зоні безпеки, що почастішали. Яку саме частину Сирії турецький президент мав на увазі не уточнюється. Хоча скоріш за все мова йшла про північ Сирії. І терористи РПК/YPG таки домоглися свого. Турецька експансія на півночі Сирії буде продовжена. Про її строки будемо розуміти пізніше.

На підтвердження цього, у підконтрольному протурецьким силам місті Аль-Баб, розташованому на півночі провінції Алеппо (Зона операції ЗС Туреччини «Щит Євфрату), прогримів потужний вибух. Як повідомляється, замінований автомобіль вибухнув неподалік від мечеті Фатіма аль-Захра. Про постраждалих поки не повідомлялося.

І вже, якось буденно, пройшло восьме «недопатрулювання» траси М4 спільним російсько-турецьким патрулем по скороченому маршруту. Такі поїзденькі в них виходять десь на 4 км.

Ірак: Терористична Ісламська держава в Іраку не на жарт розбушувалася. Повідомляють про 20 загиблих з боку проіранського шиїтського ополчення “Хешд аль-Шабі” під час нападу іділівців в районі Махаїшфа в провінції Салахалдін.

А ось напад на Іракські сили безпеки (Iraqi security forces) та мультинаціональні та мультиконфесійні (без шиїтів) Сили народної мобілізації (Popular Mobilization Forces) виявилися невдалими. Після 24 годин важких сутичок між ними та ІДІЛ, терористи вирішили провести несподівану атаку на фланг урядових сил. Але їхні броньовані автівки встряли у захисний рів. Терористи втратили мобільність і були ліквідовані.

Сирія: Повстанці «заптурили» другий зі вчора бульдозер САА на фронті Джебаль Завії. Треба віддати належне впертості цих асадитів.

Ізраїль: Як би не штурм бази в Лівії, Ізраїль мав би перше місце сьогоднішнього допису. Вже вшосте за останні тижні та вдруге з початку травня «невідомі ізраїльські» ВПС завдали ударів по асадівським об’єктам в Сирії. Цього разу прилетіло в Науково-дослідний центр в оборонному комплексі “Аль-Сафіра” на півдні міста Алеппо. А ще вчора, я писав, чому ізраїльтяни руйнують злітну інфраструктуру асадівських ВПС і ось вам.

Звісно ж, асадівські ЗМІ повідомили, що атаку вдало відбито, але заявлені 14 вбитих в Науково-дослідному центрі підказують нам, що це на так.

А це нові знімки першотравневого подарунку ізраїльських ВПС для проіранської Хезболла. Як бачимо, об’єкт, де розташовувалися штаб та склад з боєприпасами, було і не стало.

Ізраїль створив ліки від Covid_19! Біологічний інститут (центральний НДІ хімічних та біологічних досліджень МО Ізраїлю) представив міністру оборони Нафталі Беннетту “ліки, що є імунотерапевтичноим” рішенням. Наступний крок – реєстрація патенту.

Ліки, це антитіло, що атакує вірус та може нейтралізувати його в хворому організмі. Насправді це імуносупресивний препарат  від захворювання, яке викликає смертельний вірус, а не вакцина. Це змушує імунну систему організму «мобілізуватися» на боротьбу з вірусом та ефективно атакувати його.

 

Іран: Сполучені Штати поставили в один стрій рашку, КНР та Іран у їх протидії поротьбі з коронавірусом. Амбасада США при ОБСЕ (USAmbOSCE) заявила, що авторитарні уряди в росії, Китаї та Ірані використовують кризу з COVID_19, щоб поставити під сумнів ефективність демократичного врядування та обдурити громадськість щодо вірусу. Це дезінформація – її необхідно зупинити. Як кажуть – санкцій багато не буває.

Близький Схід Ізраїль Ірак Іран Лівія Сирія Туреччина

Останні публікації автора

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані

Пов’язана з Аль-Каїдою група провела скоординовані атаки на об’єкти КВІР в іранському Белуджистані