fbpx
127 бригада ТрО показала застосування танків M-55S

127 бригада ТрО показала застосування танків M-55S

5 ОТБр M-55S Бронетехніка Війна з Росією Танк Тероборона (ТрО) Україна

Воїни 127 бригади територіальної оборони показали застосування танків M-55S проти окупантів на передовій.

Відео оприлюднили на сторінці бригади.

Передані наприкінці 2022 року словенські танки M-55S, котрі є глибокою модифікацією старих радянських Т-55, українські військові застосовують як самохідну артилерію.

На відео 127 бригади територіальної оборони одна з таких машин веде вогонь зі 105-мм гармати навісною траєкторією у бік посадки з російськими військовими.

Точна 105-мм нарізна гармата L7, яку корегує підрозділ аеророзвідки, дає можливість вести досить влучний вогонь із дистанції кілька кілометрів.

Судячи з хроніки бойового використання M-55S, українські військові намагаються не виводити ці машини на прямий контакт із супротивником. Це пояснюється їх слабким бронюванням, котре навіть із комплектом динамічного захисту не здатне витримати пряме влучання сучасних протитанкових боєприпасів.

В українській армії ці машини пройшли значний шлях, побувавши на озброєнні трьох бригад: 47 та 67 механізованих, а також у складі 5 танкової.

Нинішня поява машини у відео 127 ОБрТрО навряд чи може бути свідченням про переведення M-55S до складу нового підрозділу. Найімовірніше, вони були тимчасово придані теробороні командуванням 5 ОТБр.

Переданий Словенією танк M-55S у складі 5 танкової бригади, березень 2024 року. Фото: 5 ОТБр.

M-55S

M-55S – це модернізація радянського танка Т-55, який був розроблений у 40—50х роках. Словенія удосконалила бойову машину наприкінці 1990-х років у межах спільного проєкту словенської компанії STO RAVNE та ізраїльської Elbit.

Оновлені словенські Т-55 отримали 105-мм гармату L7 зі стабілізаторами, приціл навідника Fotona SGS-55 з лазерним далекоміром та систему управління вогнем із цифровим балістичним обчислювачем.

Бронезахист бойової машини був посилений ізраїльськими елементами навісного динамічного захисту «Блейзер» на башті та лобовій частині корпусу. Вже в Україні M-55S також отримав бортові елементи динамічного захисту «Контакт-1» та протикумулятивні решітки на кормовій частині корпусу.

Завдяки поміркованому застосуванню під час бойових дій було втрачено підтвердженими усього два таких танки. Вони були уражені ворожою артилерією на значному віддаленні від передової. Причому один із них успішно пережив пряме влучання 152-мм коригованого боєприпасу та зміг самостійно відступити у тиловий район.

5 ОТБр M-55S Бронетехніка Війна з Росією Танк Тероборона (ТрО) Україна