fbpx
Албанія стала новим оператором гелікоптерів UH-60 Black Hawk

Албанія стала новим оператором гелікоптерів UH-60 Black Hawk

UH-60M Black Hawk Авіація Албанія Балкани Гелікоптери Європа Світ США

Повітряні сили Албанії отримали два багатоцільові військові гелікоптери UH-60 Black Hawk.

Про це повідомило міністерство оборони країни.

Гелікоптери були поставлені Сполученими Штатами в рамках пакету підтримки союзника по НАТО.

Два перших UH-60 були доставлені 13 січня 2024 року в міжнародний аеропорт Тирани, військово-транспортним літаком C-17A Globemaster III Повітряних сил США.

“Два гелікоптери Black Hawk прибули до нашої країни як дуже важлива інвестиція для наших Збройних сил. Особлива подяка нашому стратегічному партнеру США за постійну підтримку! Захист і безпека нашої країни – наш абсолютний пріоритет”, – підкреслив міністр оборони Албанії Ніко Пелеші.

Загалом у рамках угоди від травня 2020 року, яку фінансують США, Албанія має отримати три гелікоптери Black Hawk. Вартість угоди складає понад 50 мільйонів доларів.

У посольстві США в Албанії наголосили, що гелікоптери допоможуть зміцнити можливості албанських Повітряних сил та здатність проводити медичну евакуацію, пошуково-рятувальні місії, вони також підтримуватимуть логістичну діяльність сил НАТО під час військових операцій та навчань.

Про те, що Албанія веде перемовини із США щодо закупівлі гелікоптерів UH-60 стало відомо ще у 2019 році. Тоді йшлося про закупівлю трьох вживаних гелікоптерів зі складу американських військових структур.

UH-60 Black Hawk – багатоцільовий гелікоптер розробки та виробництва компанії Sikorsky (зараз входить у Lockheed Martin).

Літальний апарат призначений для перевезення особового складу, евакуації поранених та різноманітних військових вантажів як усередині, так і на зовнішніх підвісках.

У грудні 2022 року Албанія придбала турецькі розвідувально-ударні безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 турецького виробництва.

У мирний час ці безпілотники будуть використовуватися для поліцейських операцій.

UH-60M Black Hawk Авіація Албанія Балкани Гелікоптери Європа Світ США