fbpx
Армія РФ отримала партію модернізованих танків Т-80БВМ

Армія РФ отримала партію модернізованих танків Т-80БВМ

Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Модернізація Ремонт/обслуговування техніки Росія Сусіди Т-80 Танк

Армія країни-агресорки поповнилася модернізованими газотурбінними танками Т-80БВМ.

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

Модернізовані російські бойові машини отримали додатковий захист башти і бортів корпусу.

Днями Омський завод транспортного машинобудування («Омсктрансмаш»), що входить до складу концерну УВЗ («Уралвагонзавод»), передав військовим країни-агресорки партію модернізованих танків Т-80БВМ.

Танки з газотурбінним двигуном, які пройшли ремонт та модернізацію, передані міноборони РФ у межах держоборонзамовлення. Точну кількість переданих танків Т-80БВМ не повідомляють.

Зазначається, що модернізовані машини посилили додатковими модулями динамічного захисту, що «істотно підвищує безпеку екіпажу».

Крім цього, танки оснастили додатковим швидкозйомним модулем динамічного захисту «Крыша», який був вперше продемонстрований у 2023 році. Він має захищати ворожі танки від дронів-камікадзе і безпілотників зі скидами. Також росіяни розраховують, що цей модуль дасть додатковий захист від протитанкових ракет, зокрема FGM-148 Javelin, які уражають бронетехніку у верхню частину.

Модернізовані танки отримали багатоканальний приціл навідника «Сосна-У», який має візирний, тепловізійний канали, а також канал керування ракетою. Однак, варто зазначити, що ці приціли встановили на танки вперше за довгий час. Бо в попередніх партіях Т-80БВМ йшли зі значно простішими прицілами.

Однак варто відзначити, що на танках, які були передані у лютому цього року, не видно комплексу радіоелектронної боротьби (РЕБ) «Волнорез», який був раніше анонсований для встановлення на модернізовані російські Т-80БВМ зразка 2023 року.

Комплекс РЕБ має кілька всенаправлених антен, які нібито здатні створювати перешкоди потужністю до 30 Вт на частотах 0,3-6 ГГц. Комплекс має перекривати всі частоти зв’язку, на яких працюють дрони на полі бою, проте невідомо, як мають працювати засоби зв’язку самої машини у таких умовах.

Російська пропаганда тоді заявляла, що цей комплекс нібито здатен ефективно придушувати зв’язок безпілотників (FPV) на відстані до 1000 метрів, тим самим нівелюючи їх загрозу.

Т-80БВМ

Танк Т-80БВМ. Серпень 2020. Фото: ЗМІ РФ

Т-80БВМ — це варіант модернізації танка Т-80БВ, який за словами виробника, має кращу вогневу потужність, захищеність і рухливість. Російські Т-80БВМ не раз ставали трофеями Збройних Сил Україна під час бойових дій після повномасштабного вторгнення.

Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Модернізація Ремонт/обслуговування техніки Росія Сусіди Т-80 Танк