fbpx
Росія показала оновлений танк Т-80БВМ

Росія показала оновлений танк Т-80БВМ

Бронетехніка Модернізація Росія Т-80 Танк

Російські військові показали останню версію модернізації танку Т-80БВМ зразка 2023 року.

Відео з кадрами нової машини було оприлюднено російськими пропагандистськими медіа.

Оновлена машина вперше була показана публічно кілька тижнів тому на російському оборонному форумі “Армия-2023”. Проте лише зараз автори модернізації представили її в деталях.

Головним напрямком модернізації виявилось посилення захисту бойової машини від різних типів загроз. Оновлення вносились, як кажуть самі представники із “Омсктрансмаш”, за досвідом війни проти України.

Танк отримав вже серійно виготовлену надбудову, також відому в народі як “мангал”, що має захистити танк від ударів у дах башти протитанкових керованих ракет та дронів.

Конструкція, навідміну від перших саморобних версій, еволюціонувала шляхом нанесення на неї елементів динамічного захисту. За словами конструкторів, це рішення має захистити навіть від таких потужних засобів як ПТРК FGM-148 Javelin. Проте останнє звучить сумнівно, адже ракети цього комплексу оснащені тандемною бойовою частиною, що нівелює такий захист.

Крім того, у надбудові з’явились вирізи з відкидними решітчатими екранами над люками командира та навідника. Очевидно, ця конструкція дійсно була створена за досвідом війни у якій сумнозвісну славу отримали більш прості надбудови, що не давали змогу екіпажу покинути палаючу машину.

Іншим нововведенням стало повернення додаткового бортового захисту, проте тепер у вигляді твердих контейнерів з динамічним захистом замість м’яких мішків. Останні показали себе не дуже добре, адже чіплялись на ходу за виступи та відривались.

Таке встановлення динамічного захисту в два шари (базова “ферма” з елементами ДЗ + додаткові контейнери) має серйозно посилити танк у боковій проекції та убезпечити машину від влучань кумулятивних боєприпасів у борт під кутом 90 градусів.

Крім того, контейнери з динамічним захистом були встановлені навіть на нижню лобову деталь танку, котра і так дуже рідко підставляється під удар.

Найцікавішим нововведенням, котре наразі ще проходить заводські випробування, стала інтеграція у танк комплексу радіоелектронної боротьби “Волнорез”.

Комплекс РЕБ представлений кількома всенаправленими антенами, котрі здатні створювати перешкоди потужністю до 30 Вт на частотах 0,3-6 ГГц. Комплекс перекриває усі частоти зв’язку на яких працюють дрони на полі бою, проте невідомо як мають працювати засоби зв’язку самої машини у таких умовах.

Виробниками заявляється, що комплекс, нібито, здатен ефективно придушувати зв’язок безпілотників на відстані до 1000 метрів, тим самим нівелюючи їх загрозу.

Конструкторами напряму не повідомляється, проте, судячи з кадрів, “найсучасніша” російська модернізація танку Т-80Б не передбачає встановлення прицільного комплексу навідника “Сосна-У”, обмежившись значно простішим та примітивним прицілом 1ПН-96МТ-02.

Така деградація пояснюється обмеженою кількістю вироблених прицілів “Сосна-У”, що мають у своїй конструкції тепловізійну матрицю західного виробництва, наприклад, Catherine FC французької компанії Thales. Доступ до останніх наразі обмежений для Росії через західні санкції.

Нагадаємо, “Мілітарний” повідомляв, що російський оборонний концерн “Уралвагонзавод” працює над відновленням виробництва танків серії Т-80 з нуля.

Бронетехніка Модернізація Росія Т-80 Танк