fbpx
Росія хоче відновити виробництво танків Т-80

Росія хоче відновити виробництво танків Т-80

Бронетехніка Росія Т-80 Танк

Російський концерн “Уралвагонзавод” працює над налагодженням виробництва радянських танків серії Т-80 з нуля.

Про це в ефірі російського пропагандистського шоу повідомив генеральний директор оборонного концерну Олександр Потапов.

“Таке завдання стоїть, військові перед нами його поставили“, – заявив Потапов, відповідаючи на питання щодо відновлення виробництва танків.

За його словами, наразі йде взаємодія та опрацювання питань щодо налагодження виробничих процесів з міністерством промисловості та торгівлі.

“Це [виробництво] вимагає, відповідно, нових потужностей “, – підкреслює Потапов.

Виробництво планується налагодити на базі бронетанкового заводу “Омсктрансмаш”, котрий ще в радянські часи був виробником танків серії Т-80.

З розпадом СРСР підприємство перестало отримувати держоборонзамовлення на виготовлення нових машин та, фактично, деградувало до рівня танкоремонтного заводу.

З 2017 року підприємство проводить капітальний ремонт повернутих зі зберігання танків та модернізує їх до версії Т-80БВМ.

Розгортання виробництва танків є надзвичайно складним завданням, котре потребуватиме залучення великої кількості фахових спеціалістів та нових якісних станків. Обидва напрямки є слабкими місцями для РФ через погану кадрову політику, занепад навчальних закладів та відсутність верстатобудування відповідного рівня.

Нове покоління Т-80

Варто зауважити, що умовний “новий Т-80”, імовірно, матиме мало спільного з тими машинами, котрі виготовляв та наразі модернізовує “Омсктрансмаш”.

Частина агрегатів танку будуть замінені на сучасні аналоги, як, наприклад, було замінено старі танкові приціли на сучасний російський комплекс “Сосна-у”. Деякі технічні рішення, такі як лиття танкової башти у форму, наразі в РФ просто неможливі та будуть замінені альтернативними технологіями – зварюванням із готових бронелистів у випадку з виготовленням башт.

Наразі російська промисловість вже виготовляє частину агрегатів для Т-80, котрі використовуються для ремонту та модернізацій. Це танкові приціли “Сосна-У” або більш прості та дешеві 1ПН-96МТ-02, газотурбінні двигуни ГТД-1250, танкові гармати 2А46М, а також низку більш дрібних вузлів.

Бронетехніка Росія Т-80 Танк