fbpx
Avenger збивають російські крилаті ракети

Avenger збивають російські крилаті ракети

1129 зенітний ракетний полк AN/TWQ-1 Avenger Війна з Росією Крилаті ракети ППО та ПРО Україна

Передані Сполученими штатами зенітні комплекси Avenger збивають російські крилаті ракети в небі над Київщиною.

Відео оприлюднила пресслужба 1129-го Білоцерківського зенітного ракетного полка ЗСУ.

Українські зенітники перехоплюють російські крилаті ракети на шляху їх слідування за допомогою американських зенітних установок малої дальності AN/TWQ-1 Avenger.

На кадрах показано вид з “нічного” каналу оптичної станції комплексу під час збиття російського засобу ураження штатною зенітною ракетою FIM-92 Stinger.

Для подібного комплексу російські крилаті ракети є досить легкою ціллю через її невелику статичну висоту, а також передбачувані напрямок та швидкість польоту. Це дозволяє оператору захопити ціль та випустити по ній ракету.

Крім того, на випадок близького контакту установка обладнана авіаційною модифікацією кулемету M2 Browning калібру 12,7-мм зі збільшеним вдвічі темпом стрільби (1200 пострілів на хвилину).

Avenger на захисті українського неба

Передані Сполученими Штатами в березні цього року комплекси вперше заступили на бойове чергування на початку квітня, повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

«Зенітно-ракетні комплекси Avenger вже на бойовому чергуванні в Північній операційній зоні», – розповів Сергій Наєв.

Відомо, що окрім роботи в складі груп ППО, що стоять на обороні українських міст, принаймні частина установок була помічена на передовій.

Застосування у зенітному комплексі відносно дешевих та розповсюджених ракет від переносного зенітного ракетного комплексу FIM-92 Stinger, які масово постачаються в Україну західними країнами-партнерами, дозволяє йому швидко інтегруватись в українську логістику та стати на бойове чергування.

Останні дають можливість наносити ураження повітряним цілям на висотах до 3,8 км та дальностях до 5,5 км. У поєднанні з потужною оптичною станцією з нічним та тепловізійними каналами це дозволяє ефективно працювати розрахунку за будь яких доподних умов та часу доби.

Сам самохідний зенітно-ракетний комплекс встановлений на шасі армійського позашляховика HMMWV. Вони активно застосовуються українськими військовими, а їх ремонт добре освоєний армійськими механіками.

1129 зенітний ракетний полк AN/TWQ-1 Avenger Війна з Росією Крилаті ракети ППО та ПРО Україна