fbpx
Азербайджан звинуватив Вірменію та РФ у невиконанні домовленостей щодо Карабаху

Азербайджан звинуватив Вірменію та РФ у невиконанні домовленостей щодо Карабаху

Азербайджан Вірменія ЗС Росії Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ

Президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив російське міноборони в порушенні гарантій за мирними домовленостями по Нагірному Карабаху.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Азербайджан».

Ільхам Алієв заявив, що представники міноборони РФ обіцяли забезпечити виведення вірменських військових із Карабаху до червня, але ця домовленість досі не виконана.

За його словами, за 1 рік та 8 місяців, які пройшли після другої Карабахської війни, загалом мало позитивних моментів у нормалізації відносин із Вірменією.

“На жаль, негативних моментів більше. Одним із них, зокрема, є те, що Вірменія ухиляється від виконання питань, передбачених у декларації від 10 листопада 2020 року. Вірменія, як країна, яка програла війну та підписала акт капітуляції, взяла на себе певні зобов’язання… Одним із них є виведення вірменських збройних сил із Карабаху. Але досі це питання не знайшло свого вирішення”, – зазначив Алієв.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв. Фото з відкритих джерел

Президент Азербайджану наголосив, що це питання також порушувалося “кілька місяців тому” перед військовим керівництвом Росії, яке пообіцяло виведення вірменських військ.

Ільхам Алієв зазначив, що тоді росіяни обіцяв міністерству оборони Азербайджану, що вірменські військові до червня вийдуть з Карабаху.

“Сьогодні вже середина липня, але це питання не знайшло свого рішення”, – додав Алієв.

Нагадаємо, що 27 вересня 2020 року Азербайджан оголосив про контрнаступ на територію Нагірного Карабаху, що контролює не визнана «Нагірно-Карабахська Республіка», яку підтримує Вірменія.

Військові Азербайджану у місті Кельбаджар. Листопад 2020. Фото: МО Азербайджану

Після просування сил Азербайджану та взяття стратегічного міста Шуша, Президенти Азербайджану, Вірменії та Російської Федерації домовилися припинити військові дії на території Нагірного Карабаху.

9 листопада 2020 року було підписано документ, який регулює умови миру та передає Азербайджану окуповані силами Вірменії території.

Військове містечко модульного типу на звільнених територіях у Нагірному Карабасі

Азербайджан розгорнув 20 військових частин на звільнених територіях у Нагірному Карабасі.

Азербайджан Вірменія ЗС Росії Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ