fbpx
Bayraktar України вже пів року виходять на бойове чергування

Bayraktar України вже пів року виходять на бойове чергування

Bayraktar TB2 Авіація БпА (Безпілотні апарати) ЗСУ Сергій Наєв Україна

Ударні безпілотники BayraktarTB2 Збройних сил України вже понад пів року виходять на бойове чергування, а їхні екіпажі готові завдавати удари вдень і вночі.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на інтерв’ю генерал-лейтенанта Сергія Наєва британському виданню BBC.

Безпілотники турецького виробництва перебувають на бойовому чергуванні над Україною ще з весни 2021 року.

Українські розрахунки BayraktarTB2 почали активну розвідку та тренування, коли було посилення батальйонно-тактичних груп Росії (біля кордонів України та в Криму. – ред).

За словами генерала, українські Bayraktar з березня 2021 року показали свою ефективність для розвідки та давали практичні дані про супротивника.

Сергій Наєв

«Вони патрулюють не лише Донбас, а і південь та північ України. Літали у квітні, а також, коли були російсько-білоруські навчання “Запад-2021”. Там, де зростає рівень воєнної загрози, Збройні сили України застосовують весь свій спектр озброєнь, у тому числі й Bayraktar», – пояснив Сергій Наєв.

Безпілотники застосували по рішенню генерал-лейтенанта Павлюка (командувача ООС на Донбасі. – ред.).

«Bayraktar, які ведуть розвідку, завжди підіймаються у повітря з бойовим боєкомплектом», – розповів Сергій Наєв.

Вдень і вночі

Наразі відомо, що українська армія має 12 Bayraktar TB2 – це два комплекти по шість літальних апаратів, кількох станцій управління та кілька сотень боєприпасів до них.

Коли Україна закупила ці комплекси, то відбулася і відповідна підготовка персоналу для них.

Пункт управління українськими BayraktarTB2

«Зараз всі екіпажі Bayraktar готові до розвідки вдень і вночі, а також до бойового застосування – також вдень і вночі», – відзначив генерал Наєв.

За його словами, Bayraktar будуть застосовуватися там, де потрібне посилення.

«Є вся інфраструктура для них, органи управління і відпрацьовані питання взаємодії з іншими силами», – додав Сергій Наєв.

У вересні новий головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний розповів, що українська армія планує придбати ще чотири комплекти BayraktarTB2.

«Для потреб Збройних сил у 2021-2022 роках планується придбати ще чотири такі комплекси. Надалі ми плануємо поповнити арсенал безпілотними літальними апаратами місцевого виробництва», – розповідав тоді генерал Залужний.

БПЛА BayraktarTB2 з бортовим номером 72 Фото: ЗСУ

Тож мова може йти про ще 24 літальних апарати, що доведе їхню кількість у ЗСУ до 36 машин.

Нагадаємо, 26 жовтня 2021 року Збройні Сили України вперше застосували ударні середньовисотні безпілотні літальні апарати BayraktarTB2 на Донбасі для знищення ворожої артилерії.

Bayraktar TB2 Авіація БпА (Безпілотні апарати) ЗСУ Сергій Наєв Україна