fbpx
Безпілотник США в Афганістані ліквідував лідера «Аль-Каїди»

Безпілотник США в Афганістані ліквідував лідера «Аль-Каїди»

Авіація Азія Аль-Каїда Афганістан БпА (Безпілотні апарати) Світ США Тероризм

Сполучені Штати в Афганістані на вихідних провели успішну операцію зі знищення лідера «Аль-Каїди».

У результаті операції, ліквідовано Аймана аль-Завахірі, який керував терористичними нападами на США 11 вересня 2001 року разом із Усамою бен Ладеном.

Про ліквідацію ватажка терористів оголосив президент США Джо Байден, пише «Радіо Свобода».

“Тепер справедливість відбулася, і цього лідера терористів більше немає”, – сказав Байден у телезверненні 1 серпня.

Айман аз-Завахірі був одним із найбільш розшукуваних терористів у світі.

Лідера «Аль-Каїди» був убитий 30 липня під час удару безпілотника США в Кабулі. Завахірі знаходився на балконі будинку, коли американський безпілотник випустив по ньому дві ракети.

Інші члени родини були присутні у будинку, але вони не постраждали, і лише Завахірі було вбито, запевнили у Білому домі.

Представники США заявили, що Сполучені Штати завдали удару з безпілотника по об’єкту у Кабулі 31 липня о 6:18 за місцевим часом.

“Завахірі продовжував становити активну загрозу для американських громадян, інтересів та національної безпеки США», – сказав чиновник. – «Його смерть завдає значного удару по «Аль-Каїді» та знизить здатність угруповання діяти”

Бойовик руху «Талібан» на одній з вулиць у Кабулі

Речник очолюваного «Талібаном» уряду підтвердив, що 31 липня США завдали удару з безпілотника по резиденції в Кабулі. Він заявив, що правлячі ісламістські екстремісти рішуче засудили це як порушення «міжнародних принципів» і угоди 2020 року про виведення військ США.

Місцеперебування Завахірі тривалий час було таємницею. За останні роки кілька разів ходили чутки про смерть Завахірі, і давно повідомлялося, що він мав поганий стан здоров’я.

Генерал-майор Кріс Донах’ю - останній військвий США, який залишив Афганістан. 30 серпня 2021. Фото: Військові США

Нагадуємо, після 20 років військової присутності, США у серпні 2021 року, вивели свої війська з Афганістану. Останнім американським військовим, який покинув Афганістан, став генерал-майор Кріс Донах’ю.

Авіація Азія Аль-Каїда Афганістан БпА (Безпілотні апарати) Світ США Тероризм