fbpx
Бійці СБУ уразили російську ТОС-1А

Бійці СБУ уразили російську ТОС-1А

Артилерія Війна з Росією Втрати Росії СБУ ТОС-1 Україна ЦСО «Альфа»

Оператор безпілотника із ЦСО «А» за допомогою FPV-дрона уразив російську важку вогнеметну систему ТОС-1А.

Новину оприлюднила Служба безпеки України у своїх соцмережах.

«Воїни Центру спецоперацій «А» Служби безпеки спалили російську важку вогнеметну систему «Сонцепьок» прямо в момент її залпу», – написала пресслужба СБУ.

На відео зображено пряме влучання дрону-камікадзе у пакет з боєприпасами під час роботи російської вогнеметної системи по українських позиціях.

З 24 лютого підрозділи вогнеметників на ТОС-1А із різних військових округів РФ беруть участь у російському вторгненні в Україну.

За даними Генштабу, на 15 лютого 2023 року ЗСУ знищили вже дев’ять таких систем.

ТОС-1А “Солнцепёк”

ТОС-1А “Солнцепёк”- це важка вогнеметна система 220-мм калібру. Вона побудована на шасі танка Т-72 й створена на основі ТОС-1 “Буратіно”. Ця система надійшла на озброєння сухопутних військ РФ у двотисячних роках.

Артилерійська установка використовує термобаричні некеровані реактивні снаряди. Росія виготовляє їх невеликою серією. За різними оцінками, до вогнеметних частин військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту за увесь час надійшло до кількох десятків цих РСЗВ.

Важка вогнеметна система застосовує некеровані реактивні снаряди МО.1.01.04М, які мають довжину 3700 мм та вагу 217 кг.

Ці реактивні снаряди складаються з головної частини термобаричної або запальної дії, підривника та твердопаливного реактивного двигуна.

Некерований реактивний снаряд МО.1.01.04М для ТОС-1

Попри агресивний маркетинг російського військово-промислового комплексу та чисельні заяви російських ЗМІ про високу ефективність важких вогнеметних систем ТОС-1 та ТОС-1А, бойові машини мають значні недоліки.

Головна вада ТОС-1 – дуже низька точність через критично високий розліт некерованих реактивних снарядів, що негативно впливає на здатність враження цілей навіть попри високу потужність боєприпасів.

Друга проблема цієї системи – дальність ураження. Заявлено, що ефективна дальність дії ТОС-1А складає приблизно 6000 метрів. В умовах сучасної війни цього недостатньо, тому розрахунок вимушений заходити в зону ураження української артилерії.

Артилерія Війна з Росією Втрати Росії СБУ ТОС-1 Україна ЦСО «Альфа»