fbpx
Білоруси хочуть захистити Т-72 за допомогою теплових пасток

Білоруси хочуть захистити Т-72 за допомогою теплових пасток

Javelin NLAW Білорусь Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Сусіди Танк Україна

У Білорусі показали модернізовану бронетехніку та військовий транспорт. Їх вдосконалили із врахуванням досвіду війни в Україні зусиллями вітчизняного виробництва.

Про це повідомила білоруська моніторингова група “Беларускі Гаюн“.

Результати роботи показали на військовому полігоні в Мінській області під час оперативних зборів військового командування збройних сил Білорусі. Оновлена техніка, на думку організаторів, має посилити Збройні сили Білорусі.

На задньому плані експозиції ліворуч можна помітити доброньовану колодами, покришками та бронежилетом армійську вантажівку МАЗ. Праворуч на фотографії стоять білоруські позашляховики. Зліва направо: два китайські позашляховики DongFeng Mengshi EQ2050F, один з ПТРК “Конкурс”, другий з кулеметом ДШК, потім УАЗ “Патріот” та УАЗ-469 з ДШКМ обладнаним бронещитом.

Головним зразком цих оперативних зборів стала дещо допрацьована версія танку Т-72Б.

Окрім стандартних протикумулятивних решіток на бортах та кормі, машина отримала захисну решітку у верхній напівсфері з мішками з піском. Попереду танк має виносну конструкцію з джерелом тепла на її кінці. Це відкрите полум’я у металевій ємності.

 

Модернізація російської бронетехніки

Рішення білоруських інженерів з протикумулятивними решітками у верхній півсфері й тепловими пастками для захисту від кришебійних протитанкових ракет важко назвати новинкою в танкобудуванні.

Ще в 2021 році у південному військовому окрузі ЗС РФ під час проведення форуму “Армія-2021” було продемонстровано танки Т-72Б3 із встановленими на них подібними захисними конструкціями. Росіяни розпочали умовну серію модернізації свого парку бронетехніки, котра, за задумом керівництва, мала першою вступити в бій в ході вторгнення в Україну.

Тоді, розуміючи небезпеку від наявних в Збройних силах України ПТРК FGM-148 Javelin та розвідувально-ударних БПЛА Bayraktar TB2, а також імовірного насичення ЗСУ новими ПТРК третього покоління в разі загострення, росіяни усіляко намагались протиставити новим загрозам якусь відповідь.

Проте з початком вторгнення Росії в Україну реальність показала усю сумнівність подібних рішень. За останні 8 місяців у мережі з’явилось достатньо фото- та відеопідтверджень того, що ні решітки, ні теплові пастки не здатні протидіяти ПТРК третього покоління.

Однак інженери та військові Білорусі вирішили проігнорувати реальність та не брати до уваги невдалий досвід російських фахівців.

Щоб військові білорусі краще зрозуміли особливості російсько-української війни, їм також показали трофейні протитанкові переносні ракетні комплекси NLAW і Javelin та німецький ручний протитанковий гранатомет Panzerfaust 3, якими воюють Збройні Сили України.

Javelin NLAW Білорусь Бронетехніка Війна з Росією ЗС Росії Сусіди Танк Україна