fbpx
Бойовики за допомогою БПЛА мінують Донбас

Бойовики за допомогою БПЛА мінують Донбас

Війна на Донбасі Донбас ДПСУ Розмінування Російська агресія Україна Цивільні громадяни

Російсько-окупаційні війська та її найманці окрім блокування руху людей, перейшли до суттєвого загострення безпекової ситуації в межах гуманітарних дорожніх коридорів.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Учора близько 5-ї ранку прикордонний наряд, що виконував завдання в межах гуманітарного дорожнього коридору «Горлівка — Бахмут» виявив політ БПЛА противника. За алгоритмом дій при виявленні повітряних цілей були проінформовані взаємодіючі підрозділи ЗСУ та прикордонники в КПВВ «Майорське», в напрямку якого рухався літальний апарат.

Надалі за допомогою БПЛА противник здійснив дистанційне мінування місцевості. В тому числі встановивши одну протипіхотну міну ПОМ-2 безпосередньо в межах контрольного пункту в’їзду-виїзду «Майорське».

Як відомо, фактичний пропуск громадян через лінію розмежування у дорожньому коридорі «Горлівка — Бахмут» з вини окупантів не здійснюється. Водночас через контрольний пункт пересуваються мешканці прифронтових населених пунктів, безпека яких і була поставлена під загрозу проросійськими бойовиками.

Застосування окупантами протипіхотних мін в межах КПВВ ставить під загрозу життя не тільки прикордонників, але й цивільного населення. Завдяки, фіксуванню прикордонним нарядом прольоту БПЛА місця встановлення міни вдалося вчасно виявити та ізолювати.

Безпеку переміщення дорожнім коридором було відновлено — міна знешкоджена інженерно-саперними підрозділами ЗСУ. Прикордонники готові забезпечити пропуск громадян через лінію розмежування.

З початку поточного року зафіксовано вже шість випадків застосування російськими найманцями мін ПОМ-2. Також факти дистанційного мінування були зафіксовані 7 лютого та 8 березня в населеному пункті Луганське, 24 лютого в населеному пункті Водяне, – про це інфрормує АрміяInform.

ПОМ-2

ПОМ-2 – це радянська протипіхотна осколкова міна натяжної дії. Призначена для установки засобами дистанційного мінування і виведення з ладу живої сили противника.

Особливість мін ПОМ-2 полягає у тому, що їх неможливо знешкодити без підриву. Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається у момент спрацювання хоча б одного з датчиків цілі (тонкі, малопомітні дроти завдовжки 9,5 м кожен). Міна ПОМ-2 оснащена пристроєм самоліквідації, який може спрацювати в період від 4 до 100 годин, що несе особливу небезпеку для місцевого населення.

Окупанти проводять мінування перед позиціями ЗСУ. ПОМ-2

В Україні таких мін немає, оскільки країна ратифікувала Оттавську конвенцію, що забороняє таке озброєння і такі міни можуть бути на Донбасі тільки з Росії.

Війна на Донбасі Донбас ДПСУ Розмінування Російська агресія Україна Цивільні громадяни