fbpx
Болгарія готує пакет військової допомоги Україні

Болгарія готує пакет військової допомоги Україні

Балкани Болгарія Військова допомога Європа Україна

Уряд Болгарії готує новий пакет військової допомоги для України відповідно до українських запитів і наявних ресурсів.

Про це заявив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев.

За обсягом допомогу буде надано в тому самому обсязі, що й минулого разу.

«Ми дістаємо зі складів те, що перебуває у справному стані, має більший ресурс, але, скажімо, 30-40 і більше років, а там із вартістю завжди є питання, що саме ми маємо на увазі і як ця вартість розраховується», – розповів Тагарев.

Водночас він зазначив, що питання про надання основної бойової техніки наразі не обговорюється.

Тодор Тагарев. Фото: img.cms.bweb.bg

Міністр оборони також не погодився з болгарським президентом Руменом Радевим, який назвав помилкою майбутнє приєднання Болгарії до ініціативи ЄС із забезпечення України мільйоном артилерійських снарядів.

«Йдеться про інвестиції, європейські інвестиції, в розширення потужностей і модернізацію нашої оборонної промисловості, поки ми не втратили можливість, тому що комісар Тьєррі Бретон спочатку приїхав до Болгарії, але потім він поїхав в інші країни, а ми сказали, що нам це не потрібно», – додав міністр.

Нагадаємо, болгарський президент Румен Радєв у вівторок виступив проти приєднання його країни до ініціативи Європейського Союзу із забезпечення України артилерійськими снарядами для війни з Росією.

Болгарський президент заявив, що війна в Україні перебуває в ескалації, «несе величезні ризики, виснажує наші економіки та соціальні системи».

«Я стверджував і в Болгарії, і в Брюсселі, що наша країна не повинна втручатися, постачаючи зброю на війну в Україні. Це не спосіб закінчити цей конфлікт», – додав Радєв.

Румен Радєв. Фото зі сторінки політика

Питання відправлення снарядів в Україну викликало заочну суперечку між Радевим і прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим, який вважає, що Болгарія повинна поважати свої зобов’язання.

Нагадаємо, Болгарія також готова передати МиГ-29 Україні лише в обмін на нові літаки

Балкани Болгарія Військова допомога Європа Україна