fbpx
Боснія та Герцеговина представила САУ H-155 на IDEX-2021

Боснія та Герцеговина представила САУ H-155 на IDEX-2021

IDEX Артилерія Балкани Боснія і Герцеговина Європа Міжнародна виставка САУ Світ

Боснія та Герцеговина представила національну САУ H-155 на міжнародній виставці озброєння IDEX-2021.

Про це повідомляє «Мілітарний».

Розробкою та виробництвом артилерійської установки займалось підприємство «Братство» з міста Новий Травник (BNT-Tvornica).

Представлення 155-мм самохідної артилерійської установки відбулось у 2017 році та з тих пір зразок проходив випробування.

САУ H-155 з Боснії та Герцоговини

Тестування відбувались як на території самої Боснії та Герцеговини, так і закордоном.

За заявленими на офіційному сайті виробника характеристиками, САУ H-155 має автомат заряджання на 6 снарядів та може стріляти на відстань до 40 км.

САУ H-155 з Боснії та Герцоговини під час збирання на підприємстві BNT

Вся механічна та прилади наведення виготовлені у Боснії та Герцеговині, шасі з колісною формулою 6х6 сербського виробництва FAP-2026.

За заявами боснійського військового аналітика Недзада Агатовіча (Nedžad Ahatović) артилерійська установка на 20% дешевше за сербські аналоги, такі як Nora B52.


Сербська колісна САУ NORA B52: ідеологічна «Богдана» з Балкан


Причина цьому – локалізація виробництва безпосередньо у країні, на відміну від сербського зразка, до якого гідравлічні прилади імпортуються закордону. Серед інших переваг боснійський експерт назвав меншу вагу та більшу мобільність САУ.

Збирання прототипу САУ H-155 на підприємстві BNT

Після розпаду Югославії Боснія і Герцеговина успадкувала значну частку оборонно-промислового комплексу цієї країни, що традиційно розвивався тут через рівновіддаленість від кордонів з сусідніми країнами.

Попри сьогоднішню внутрішню політику, продукція боснійського ОПК успішно експортується, лише за останній рік було продано продукції на суму у 108 млн євро, здебільшого покупцем виступала Саудівська Аравія.

IDEX Артилерія Балкани Боснія і Герцеговина Європа Міжнародна виставка САУ Світ