fbpx
Британія закуповує додаткові комплекси NLAW

Британія закуповує додаткові комплекси NLAW

Saab Велика Британія Європа ПТРК Світ Швеція

Велика Британія замовила нову партію протитанкових ракетних комплексів NLAW.

Про це йдеться у пресрелізі агентства матеріального забезпечення Збройних сил Швеції.

Контракт підписано між Міністерство оборони Великої Британії та агентством матеріального забезпечення Збройних сил Швеції.

Контракт дозволяє використовувати існуючу угоду Швеції з компанією-виробником “Saab” для виробництва протитанкових комплексів NLAW.

Комплекс, який у Швеції називається “Robot 57”, використовується для боротьби із сучасними бойовими машинами та є одним із військових внесків Британії в Україну.

Контейнери протитанкових комплексів NLAW. Фото з відкритих джерел

Підписана угода дає Британії можливість прискорити придбання NLAW, а також придбати бронебійні снаряди.

Для Швеції угода надає можливості спільного фінансування подальшого розвитку комплексу NLAW.

NLAW

При вазі всього 12,5 кг NLAW є портативною системою, що запускається з плеча, яку може використовувати один оператор.

Його бронебійна бойова частина може одним пострілом знищити добре захищений сучасний бойовий танк, а система ефективна далеко від 20 до 800 метрів.

Ілюстрація використання NLAW

На відміну від багатьох інших протитанкових засобів, NLAW не використовує активну систему наведення на ціль. Натомість він використовує наведення за «прогнозованою прямою видимістю», включаючи магнітні та оптичні датчики для швидкого переміщення до місця цілі. Оператор просто відстежує ціль протягом декількох секунд перед пострілом, а NLAW робить все інше.

Ракета пролітає приблизно за метр над баштою танка і завдає нищівного удару по башті. Система також надзвичайно ефективна в ситуаціях, коли оператор може бачити лише крихітну частину техніки противника.

Ілюстрація використання NLAW

NLAW змінює правила. Оскільки він портативний і гнучкий, він дозволяє атакувати танки практично з будь-якої позиції — з висоти будівлі, дерева або канави. Хоча NLAW може зупинити танк, він також ефективний проти інших цілей. У режимі прямої атаки його можна використовувати проти легких цілей, таких як вантажівки, автобуси, автомобілі, гелікоптери.

Saab Велика Британія Європа ПТРК Світ Швеція