fbpx
Чехія знайшла можливість закупити ще 200 тисяч снарядів для ЗСУ

Чехія знайшла можливість закупити ще 200 тисяч снарядів для ЗСУ

Боєприпаси Військова допомога Закупівлі Україна Чехія

У Чехії заявили про можливість закупівлі ще 200 000 артилерійських снарядів для України.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала розповів, що Чехія здатна організувати цю закупівлю.

За словами чеського прем’єра, вони можуть придбати додаткові 200 000 боєприпасів у третіх країнах.

Фіала зазначив, що до ініціативи із закупівлі артснарядів для української армії приєдналися 18 країн, і назвав це великим успіхом.

«Це ще один доказ того, що Чеська Республіка є повністю активним гравцем у європейській політиці безпеки», — наголосив прем’єр.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала та президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Про можливість закупівлі артилерійських снарядів для українців у третіх країнах президент Чехії Петр Павел повідомляв ще у середині лютого на Мюнхенській безпековій конференції.

За словами чеського лідера, Чехія знайшла 500 000 одиниць артилерійських боєприпасів стандартного калібру НАТО та ще 300 000 одиниць радянського калібру у країнах, що не входять до ЄС.

Петра Фіала зазначив, що за два роки Чехія поставила в Україну понад мільйон одиниць великокаліберних боєприпасів.

За словами Фіали, ініціатива щодо отримання додаткових снарядів у третіх країнах є відносно простим механізмом, але потребує «ноу-хау».

Чехія знайшла можливість закупити ще 200 тисяч снарядів для ЗСУ. Артилерійські снаряди калібру 155 мм. Фото: telegraph.co.uk

«Це принесе реальні результати для української оборони і зможе надати їй додаткову підтримку, коли європейські країни ще не мають достатніх потужностей для власного виробництва», — зазначив прем’єр-міністр Чехії.

8 березня стало відомо, що попри заяви президента Чехії міжнародна спільнота профінансувала лише третину з обіцяних 800 тисяч снарядів для України.

Наразі союзникам вдалося зібрати достатньо грошей для закупівлі першої партії обсягом 300 тисяч артилерійських снарядів.

Боєприпаси Військова допомога Закупівлі Україна Чехія