fbpx
Чорногорія замовила самохідні міномети

Чорногорія замовила самохідні міномети

Elbit Systems Артилерія Ізраїль Міномет САУ Чорногорія

Ізраїльська компанія Elbit Systems отримала контракт на постачання мінометних систем для Чорногорії.

Про це повідомляє пресслужба компанії Elbit Systems на своєму офіційному сайті.

Компанія оголосила про отримання контракту в рамках угоди про експорт оборонної продукції, підписаної між міністерствами оборони Ізраїлю та Чорногорії, зокрема про придбання мінометних систем та послуг з навчання.

У рамках контракту Elbit Systems постачатиме 120-мм мінометні системи, встановлені на неназвані бронемашини 4×4, а також проводитиме навчання солдатів і офіцерів в Академії Elbit-IMI в Ізраїлі. Суму угоди оцінюють приблизно в 20 мільйонів євро.

Наразі сторони публічно не оголошують конкретну модель мінометного комплексу, проте виробник опублікував фото 120-мм самохідного міномету SPEAR на шасі бронемашин Sandcat та JLTV.

Остання платформа – це найбільш вірогідна версія у контексті переозброєння збройних сил Чорногорії на бронемашини JLTV.

Раніше “Мілітарний” повідомляв про отримання балканською країною у 2020 році двох ротних комплектів JLTV виробництва американської компанії Oshkosh Defence. Таким чином армія Чорногорія стала першим одержувачами бронемашин JLTV в Європі.

Мінометний комплекс SPEAR

SPEAR — це 120-мм мінометний комплекс, оснащений системою м’якої віддачі та спроектований компанією Elbit Systems.

Міномет оснащений системою зниження віддачі, яка зменшує навантаження під час ведення вогню, так звана «м’яка віддача» дозволяє встановлювати SPEAR на різні колісні або гусеничні платформи.

Завдяки вазі усього в 200 кг та системі пом’якшення віддачі комплекс можна встановити на армійські автомобілі HMMWV, JLTV, цивільні позашляховики та іншу колісну техніку.

Комплекс оснащений бортовими датчиками, котрі передають цілевказівки в систему управління вогнем. СУВ аналізує балістичні дані та коригує наведення, передаючи системі електроприводу команду навести ствол міномета на певний азимут і кут. Зворотний зв’язок надходить до системи керування мінометним вогнем через електронний компас та інклінометр на основі GPS.

Мінометна система може керуватись лише двома-трьома членами екіпажу. Мінометні міни завантажуються інтегрованим автоматом заряджання. Процедуру розгортання системи можна виконати протягом 60 секунд.

Elbit Systems Артилерія Ізраїль Міномет САУ Чорногорія