fbpx
Данія виділила “артилерійський” пакет військової допомоги Україні

Данія виділила “артилерійський” пакет військової допомоги Україні

Артилерія Боєприпаси Військова допомога Данія Європа САУ САУ CAESAR Світ Україна

Уряд Данії погодив 16 транш військової допомоги Україні, до якого увійдуть артилерійські системи та боєприпаси.

Новина оприлюднена на офіційному сайті міністерства оборони Данії.

Данія виділяє великий транш військового обладнання, що включатиме артилерійські установки та боєприпаси на суму близько 2,3 млрд крон (336,6 млн доларів) для України.

Допомога фінансуватиметься через “Український фонд” та передбачає закупівлі у виробників самохідних гаубиць Caesar, самохідних 120-мм мінометів та боєприпасів.

Артилерійські та мінометні системи дуже затребувані Україною. Цим пакетом пожертв ми робимо значний внесок у боротьбу за свободу України“, – заявив міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен.

Виробництво артилерії

Зазначається, що артилерійські системи будуть замовлені у співпраці з Францією, що, ймовірно, передбачає спільне придбання в рамках французької ініціативи закупівель “міжнародною артилерійською коаліцією” 78 гаубиць Caesar для України.

За планами, усі Caesar мають бути виготовлені до кінця 2024 року. Зокрема, Франція вже профінансувала виробництво дванадцяти установок, виділивши 50 мільйонів євро. Україна також долучилась, оплативши ще шість.

Наразі невідомо скільки коштів у данському 336-мільйонному пакеті призначено на замовлення французьких систем, як і тип самохідних мінометів, що також мають бути придбані.

Виробництво САУ Caesar на потужностях Nexter в Роані. Фото: Anthony THOMAS-TROPHIME

Також у дописі оборонного відомства Данії згадується, що у співпраці з з Естонією та Чехією мають бути придбані 155-мм артилерійські боєприпаси.

Ймовірно, мова йде про проєкт закупівель артилерійських снарядів для України у третіх країнах, який було представлено чеським президентом на Мюнхенській конференції з безпеки в середині лютого.

За його словами, Чехія виявила 500 тисяч снарядів калібру 155 мм та 300 тисяч снарядів калібру 122 мм у країнах, що не входять до ЄС.

Лише перший внесок: Чехія не завершила збір коштів на 800 тисяч боєприпасів

Тобто, навідміну від артилерійським систем, що лише будуть виготовлені, снаряди можуть бути доставлені в короткі терміни одразу після укладання відповідних контрактів.

Артилерія Боєприпаси Військова допомога Данія Європа САУ САУ CAESAR Світ Україна