fbpx
Держдеп погодив продаж Норвегії гелікоптерів MH-60R Seahawks

Держдеп погодив продаж Норвегії гелікоптерів MH-60R Seahawks

Sikorsky SH-60 Sea Hawk Авіація Гелікоптери Держдепартамент США Європа Норвегія Світ США

Державний департамент США підтримав можливий іноземний військовий продаж уряду Норвегії багатоцільових гелікоптерів MH-60R Seahawk.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Агентства з питань оборонної співпраці та безпеки міноборони Сполучених Штатів.

Йдеться про можливе постачання шести гелікоптерів та пов’язаного обладнання за орієнтовною вартістю 1 мільярд доларів.

26 квітня агентство видало необхідну сертифікацію та повідомило Конгрес США про можливий продаж.

Потенційна угода включає шість MH-60R та п’ятнадцять авіаційних двигунів Т-700-GE-401C (12 встановлених, 3 запасних), дев’ять тактичних систем передачі даних Link 16 Multifunctional Information Distribution Systems (MIDS JTRS) – 6 встановлених та 3 запасні. Також йдеться про інше важливе обладнання і запасні частини.

Разом із технікою та обладнанням передбачені й послуги з інженерної, технічної та матеріально-технічної підтримки від уряду США та підрядників, а також інші відповідні елементи матеріально-технічного та програмного забезпечення, обладнання зв’язку, навчання персоналу та навчальне обладнання. Загальну вартість програми співпраці оцінюють у 1 мільярд доларів.

У березні 2023 року міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам повідомив, що уряд країни обрав американський SH-60 Seahawk  новим морським гелікоптером для власних збройних сил. Очікується, що нові літальні апарати мають бути поставлені в період з 2025 по 2027 рік.

Гелікоптери Seahawk американського виробництва прийдуть на заміну NH90, які почали виводити зі складу збройних сил країни в червні минулого року.

Спершу MH-60R будуть використовувати для берегової охорони, але й підготують для дообладнання, яке знадобиться під час проведення можливих протичовнових операцій.

Норвегія намагається прискорити процес отримання нових гелікоптерів та підготовки пілотів і технічного персоналу для їхньої експлуатації.

Королівські повітряні сили Норвегії завчасно відправлять своїх військових до Данії, яка експлуатує MH-60R з 2016 року, де ті будуть навчатись обслуговуванню та пілотуванню вертольотів Seahawk.

Норвегія спочатку матиме можливість придбати до трьох нових гелікоптерів, призначених для ВМФ США. Першу поставку MH-60R Seahawk очікують влітку 2025 року.

Sikorsky SH-60 Sea Hawk Авіація Гелікоптери Держдепартамент США Європа Норвегія Світ США