fbpx
Для встановлення динамічного захисту на танки Leopard потрібен дозвіл виробника – експерт

Для встановлення динамічного захисту на танки Leopard потрібен дозвіл виробника – експерт

Війна з Росією Військова допомога Німеччина Танк Leopard 2 Україна

Для встановлення блоків динамічного захисту на танки Leopard потрібно отримати дозвіл виробника.

Про це в інтерв’ю “Мілітарному” розповів фахівець у бронетанковій галузі Микола Саламаха.

У програмі проєкту “До зброї” йшлося про обслуговування та експлуатацію бронетехніки, яку Україна отримує від союзників.

Микола Саламаха розповів, що танки Leopard, які отримає Україна, матимуть запас ходу 5 000 км. Ресурс гармати для Leopard 2 може бути в межах 650-750 пострілів. А для Leopard 1, який має нарізну 105 мм гармату, він може бути більшим.

https://www.youtube.com/watch?v=90Ub0mZwUD0&t=1s

Ми матимемо машини, які будуть здатні пройти як мінімум 5 000 км та будуть здатні зробити щонайменше 300-350 пострілів. Це дуже багато з огляду на те, якої інтенсивності бойові дії відбуваються в нас. Leopard 1 так само буде доведений до запасу ходу у 5 000 км, гармата танка по ресурсу ствола краща і її ресурс може бути більшим“, – сказав він.

Також Микола Саламаха підкреслив, що єдиною проблемою, яка може виникнути в ЗСУ, є захищеність танка Leopard 1.

Якщо німці дадуть дозвіл і пропрацюють, що можна буде навішувати ще і динамічний захист, той самий “Контакт-1”. То, можливо, ми отримаємо уже українську модифікацію Leopard 1. Якщо це технічно недопустимо, то тоді нам доведеться тактикою використання виходити з цієї ситуації. Від розробника обов’язково треба отримувати такі речі, тому що не можна конструктивно втручатися в машину, якщо це не передбачено певними технічними документами і якщо не проведені хоча б якісь випробування“, – підкреслив він.

Танк Leopard 1A5. Фото: toysforboys4

Додавання блоків динамічного захисту, наприклад “Контакт -1”, може збільшити вагу танка до 2 тонн, але головне – це ймовірний впив на центрування башти. Необхідно все розрахувати так, щоб це не впливало тактико-технічні характеристики бойової машини.

Це завдання технічних спеціалістів, наших і німців, які розробляли цю машину“, – додав Микола Саламаха.

Щодо Leopard 2 – то цей танк має сучасну броню з використанням різних матеріалів, тож додатковий захист навряд йому потрібен. Разом з тим, якщо й тут будуть виникати ідеї з посилення захисту – вони мають бути пропрацьовані спільно з виробником.

Війна з Росією Військова допомога Німеччина Танк Leopard 2 Україна