fbpx
Естонія пом’якшує умови для початку роботи оборонних підприємств

Естонія пом’якшує умови для початку роботи оборонних підприємств

Балтія Естонія Європа ОПК Реформа

Естонський міністр оборони Ханно Певкур відправив на узгодження намір про розробку проєкту внесення поправок до Закону про зброю та Закону про вибухові речовини.

Про це повідомляє видання ERR.

Метою змін є уточнення вимог, пов’язаних із виробництвом зброї та боєприпасів, і створення сприятливіших правових умов для розвитку оборонної промисловості та внеску підприємств у державну оборону.

Міністерство оборони Естонії вказує на низку проблем, для вирішення яких необхідно змінити закони.

Наприклад, наразі до підприємств, які займаються обігом зброї та боєприпасів, застосовується вимога щодо громадянства, згідно з якою власниками та керівниками підприємства можуть бути лише особи, які мають громадянство ЄС та країн НАТО.

«На практиці такий підхід стримує розвиток оборонної промисловості. Звісно, діяльність в Естонії громадян країн-агресорів має бути виключена, але громадянам країн, які підтримують з Естонією дружні стосунки і співпрацюють у сфері оборони, слід надати можливість бути акціонером або членом керівного органу підприємства, що має ліцензію на діяльність в Естонії», – пояснив міністр оборони Ханно Певкур.

Міністерство оборони також хоче скоротити бюрократичну тяганину при розвитку оборонної промисловості.

Наразі підприємства, які бажають виробляти боєприпаси, повинні отримувати ліцензію на діяльність і на місце, в якому вестиметься виробництво, відповідно до Закону про зброю і Закону про вибухові речовини, оскільки виробництво боєприпасів зазвичай супроводжується обігом вибухових речовин.

За оцінкою Міністерства оборони, замість двох ліцензій з аналогічними функціями могла б бути одна.

“Мілітарний” 16 грудня повідомляв, що в Естонію доставили ще одну партію південнокорейських самохідних артилерійських установок K9.

Раніше Естонія вже отримала 18 САУ К9 Thunder, які там отримали назву K9 Kõu (“Грім”).

Таким чином, естонська сторона вже має 24 таких артилерійських установок. Це значно поліпшило вогневі можливості Сил оборони Естонії.

Балтія Естонія Європа ОПК Реформа