fbpx
Естонські рятувальники передали ДСНС робота для розмінування MV-4

Естонські рятувальники передали ДСНС робота для розмінування MV-4

Гуманітарна допомога ДСНС Естонія Європа Розмінування Україна Хорватія

Естонські рятувальники передали для потреб Державної служби України з надзвичайних ситуацій робота для розмінування “Ярослава”.

Про це повідомляє посольство Естонії в Києві.

Робота назвали на честь української легкоатлетки Ярослави Магучіх, що виборола золоту медаль на цьогорічному чемпіонаті світу з легкої атлетики.

«Цей робот є одним із найвідоміших у світі для розмінування та знешкодження боєприпасів. Ним можна керувати дистанційно, забезпечуючи безпеку саперів», – розповіла міністр економіки України Юлія Свириденко.

Він був куплений за кошти Естонської Асоціації рятувальників Päästeliit. Вартість машини, включно з додатковим обладнанням і тренінгом для саперів, становить 1,1 млн євро.

 

Фінансові витрати взяли на себе естонські підприємці Крістьян Раху, Прііт Коіт і Валдур Лаід – керівники компанії UG Investments.

Роботизована система MV-4 виробляється хорватською компанією DOK-ING.

Платформа дистанційно керована, що дає змогу саперам перебувати на безпечній відстані.

Вона обладнана поворотним грейфером, клішнею для розмінування та бульдозерним відвалом.

Низький профіль і міцна конструкція роблять машину стійкою до будь-яких детонацій протипіхотних мін і нерозірваних боєприпасів подібної інтенсивності.

Робот-розмінувальник також може витримати вибухи протитанкових мін. MV-4 призначений для очищення від мін смуги землі шириною 170 см.

України вже використовує 10 роботів виробництва DOK-ING. На сьогодні вони обстежили більш ніж мільйон квадратних метрів української землі та знищили понад 700 різних вибухонебезпечних предметів.

“Мілітарний” повідомляв, що у березні цього року Херсонська область отримала два механізованих комплекси розмінування DOK-ING MV-4 та MV-10.

Гуманітарна допомога ДСНС Естонія Європа Розмінування Україна Хорватія