fbpx
Фінляндія купує легкі ПТРК NLAW

Фінляндія купує легкі ПТРК NLAW

NLAW Saab Європа Закупівлі ПТРК Світ Фінляндія

Фінляндія замовила легкі ручні протитанкові комплекси NLAW.

Про це повідомила компанія Saab, яка виробляє цю зброю.

Постачання нових протитанкових комплексів заплановано протягом 2024 року.

Компанія Saab отримала замовлення на NLAW від Командування логістики сил оборони Фінляндії.

Вартість замовлення становить приблизно 400 мільйонів шведських крон (за середнім банківським курсом це приблизно 33,9 млн доларів США).

Комплекс NLAW. Фото: Saab

Фінляндія розмістила замовлення на легкі ручні протитанкові комплекси у рамках рамкової угоди між Saab та Управлінням оборонних матеріалів Швеції (FMV).

Ця угода дозволяє Фінляндії розміщувати замовлення на NLAW, а також на ручні гранатомети Carl-Gustaf, боєприпаси та одноразові гранатомети AT4.

“Ми дуже цінуємо наш довгий і тісний зв’язок з силами оборони Фінляндії. Я пишаюся тим, що ми сприяємо протитанковому потенціалу фінської армії за допомогою нашої перевіреної системи NLAW, відомої тим, що їй довіряють солдати” – заявив Ґьорген Йоханссон, керівник комерційної діяльності компанії Saab Dynamics.

Легкий ПТРК NLAW

Протитанковий комплекс NLAW – це портативна зброя вагою 12,5 кг. Його розробила шведська група Saab AB спільно з британським відділенням групи Thales за завданням та фінансуванням міноборони Великої Британії.

NLAW – ручний одноразовий протитанковий засіб із ефективною дальністю стрільби до 800 метрів. Комплекс не використовує активну систему наведення на ціль. Натомість має наведення за «прогнозованою прямою видимістю», включаючи магнітні та оптичні датчики.

Ілюстрація використання NLAW

Навідник перед пострілом протягом трьох секунд за допомогою прицілу відстежує кутову швидкість цілі, яка запам’ятовується інерційним блоком ракети. Потім, уже під час польоту, він робить необхідні поправки, коригуючи напрям руху. Бойова частина ракети може знищити добре захищений сучасний бойовий танк. Комплекс NLAW може боротися не лише з танками та іншою бронетехнікою, він також ефективний проти легших цілей.

Ілюстрація використання NLAW

Боєприпас пролітає приблизно за метр над баштою танка і завдає удару. Система також надзвичайно ефективна в ситуаціях, коли оператор може бачити лише невелику частину техніки противника.

NLAW Saab Європа Закупівлі ПТРК Світ Фінляндія